Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die voorkomt dat nabestaanden voor hoge schulden op moeten draaien bij overlijden van een geliefde. Wanneer je een hypotheek hebt, wordt deze na je overlijden helemaal of gedeeltelijk afgelost door de orv. Door deze regeling kunnen nabestaanden vaak in het huis blijven wonen en hoeven ze niet voor torenhoge kosten op te draaien. Een overlijdensrisicoverzekering is dus handig om aan te schaffen voor je nabestaanden. Ze komen zo niet voor verrassingen te staan wanneer je overlijdt.
Hoe werkt een overlijdensrisicoverzekering?
Een ovr regelt dus de financiële zekerheid voor de nabestaanden. Bij het afsluiten van zo’n verzekering bespreek je de looptijd en het bedrag met de verzekeraar. De minimale looptijd van een overlijdensrisicoverzekering is 10 jaar. Daarnaast gaat de verzekering maximaal door totdat de verzekerde 75 jaar is. Het bedrag waarvoor je verzekerd, kun je zelf kiezen. Het is daarvoor handig om zelf je inkomen en je kosten te berekenen. Hoeveel geld komt er binnen en hoeveel gaat er uit? Hoeveel geld is er nodig om financieel niet voor verrassingen te staan wanneer jij of je partner overlijdt? Dit bedrag bespreek je vervolgens met de verzekeraar en wordt je verzekerde bedrag.
Soorten overlijdensrisicoverzekering
Je kunt kiezen voor drie varianten van de overlijdingsrisicoverzekering.
· Gelijkblijvende ovr
Een gelijkblijvende verzekering blijft gelijk. Na je overlijden krijgen de nabestaanden jaarlijks een bedrag. Dit bedrag blijft hetzelfde gedurende de looptijd van de verzekering.
· Lineair dalende ovr
Bij een lineaire ovr neemt het bedrag dat de nabestaanden krijgen af met de jaren. Het eerste jaar krijg je een hoog bedrag. Dit bedrag wordt steeds lager.
· Annuitair dalende ovr
Bij de annuitair dalende ovr neemt het bedrag dat de nabestaanden ontvangen bij overlijden van een geliefde af met de jaren. Deze daling is echter een vastgesteld percentage. Vaak is dit percentage hetzelfde als het rentepercentage van de hypotheek van het huis. Je kunt uitgaan van een percentage dat ligt tussen de 4% en de 8%.
Voor wie is een overlijdensrisicoverzekering?
Een overlijdensrisicoverzekering kan voor iedereen handig zijn. Je weet nooit wat er kan gebeuren. Het is helemaal handig wanneer je kinderen hebt. Zodra jouw inkomstenbron wegvalt, moet je partner alleen opdraaien voor een hoop kosten. Denk aan schoolkosten, contributie voor de sportclub en nog tientallen andere dingen. Naast deze reden kan het ook zijn dat je bijvoorbeeld start als zelfstandige. Zodra jij overlijdt, staan er veel kostenposten open die wel betaald moeten worden. In zo’n geval kan een overlijdensrisicoverzekering ook handig zijn. Er zijn nog tientallen andere situaties waarin je een ovr kunt overwegen. Je kunt het beste contact opnemen met een adviseur die je precies kan vertellen welke verzekering het beste bij jouw situatie past.
Wanneer moet ik een orv afsluiten?
Bij het afsluiten van een orv wordt er gekeken naar je huidige leeftijd en de leeftijd die je hebt wanneer de overlijdensverzekering stopt. Daarnaast eisen verzekeraars een gezondheidsverklaring en boven een bepaald bedrag een medische keuring. Zo zien verzekeraars wat je huidige gezondheidsstaat is. Wees gerust, veel medische aanvragen worden goedgekeurd. Wanneer je een bepaalde ziekte hebt, moet het namelijk ook mogelijk zijn je te verzekeringen. Het is echter wel slim om je zo snel mogelijk te verzekeren. Helemaal als je gezondheidsklachten hebt, kan het proces lang duren. Daarnaast loopt de verzekering vaak door totdat je de leeftijd van 70 – 80 jaar hebt bereikt. Er gelden verschillende regels bij de verschillende verzekeraars over de maximale leeftijd waarop er verzekerd kan worden.
Is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?
Een overlijdensrisicoverzekering is niet verplicht volgens de wet. Wanneer je echter een huis wilt kopen, stellen veel hypotheekverstrekkers een ovr wel verplicht. Een huis is namelijk een grote besteding en een hypotheek afbetalen doe je niet zomaar. Daar doe je vaak jaren over. In die jaren kan er veel gebeuren en misschien zelfs een overlijden plaatsvinden. Dit is dan ook de reden dat hypotheekverstrekkers een ovr in veel gevallen verplichten. Het is dus goed om hier bij je hypotheekverstrekker over te laten informeren.
Hoe lang loopt een overlijdensrisicoverzekering?
De looptijd werd al even genoemd. Dit bepaal je zelf. Je moet er wel rekening mee houden dat hoe langer de looptijd is, hoe hoger de premie is. Dit heeft te maken met het hogere risico van verzekeraars zodra de leeftijd van de verzekerde oploopt. De overlijdensrisicoverzekering loopt vaak minimaal 10 jaar en maximaal totdat de verzekerde tussen de 70 – 80 jaar is.
Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering?
Tot slot is het belangrijk een kostenplaatje in je hoofd te krijgen. Stel je wilt de ovr aanschaffen voor minimaal 10 jaar, hoeveel premie moet je dan betalen? De premie die je betaald is afhankelijk van het bedrag waarvoor je wilt verzekeren, de looptijd, je leeftijd en gezondheid en de verzekeringsvorm. Er is dus niet een vaste premie waar je aan kunt denken. Doe eens een aanvraag bij een verzekering en wil alle eisen in. Dan kun je precies zijn op welke premie jij uitkomt.