Een opstalverzekering of woonhuisverzekering is één van de verzekeringen die je afsluit wanneer je een huis koopt. Deze verzekering dekt standaard het vaste deel van je woning. Onder dit vaste deel vallen alle dingen die je niet kunt verplaatsen, zoals: je huis zelf, schuur, schutting, leiding, verwarming of zonnepanelen. Dit betekent dat dus alle losse spullen die in je woning staan niet verzekert zijn met de opstalverzekering. Je bank, bed, kast of laptop vallen allemaal onder de inboedelverzekering. De inboedelverzekering dekt dus alles wat zich los in je huis bevindt.
Wat valt er onder een opstalverzekering?
Met een opstalverzekering dek je dus alles wat vastzit in en aan het huis. Behalve het huis zelf en de leidingen zijn dit ook de badkamer en het toilet. Is er bijvoorbeeld een storm geweest en is er daardoor een boom gevallen op de tuin en er daardoor schade aan de schutting? Dan is dit een typische situatie waarin je aanspraak kan doen op de opstalverzekering. Of is er wateroverlast en is er daardoor schade in badkamer of in het toilet? Ook in zo’n situatie kun je contact opnemen met de opstalverzekering. Naast stormschade en wateroverlast dekt een opstalverzekering ook: schade door brand, rook- en roetschade, ontploffingsschade, blikseminslag, storm (vanaf windkracht 7), neerslag en vorst, inbraak en diefstal. Wanneer er schade is aan andere producten of wanneer het je eigen schuld is, is dit eigen risico.
Wat valt er niet onder een opstalverzekering?
Een opstalverzekering of een woonhuisverzekering dekt dus niet het interieur of andere losse dingen van je woning. Daarnaast wordt glas en de fundering niet altijd gedekt. Zijn de ruiten eruit gesprongen door een brand of door storm? Dan heb je nieuwe ruiten nodig. Bij veel verzekeraars zoals Aegon, Achmea, Centraal Beheer, Interpolis en anderen zit glas inbegrepen bij het woonhuis. Dit betekent dat je dus aanspraak kunt maken op de opstalverzekering wanneer er schade is aan het glas. Dit is echter in sommige gevallen wel optioneel en onderdeel van een uitgebreide polis. Kijk hier dus naar voordat je een keuze maakt voor een verzekeraar. Wanneer je echter een woning huurt zijn de ruiten vaak al verzekerd via de verhuurder. Wanner dit niet zo is, kun je zelf ook een glasverzekering afsluiten. Voor fundering geldt dat dit wel meeverzekerd kan worden in de opstalverzekering, maar vaak extra geld kost. Het kan zijn dat de fundering scheurt bij een brand waardoor er schade ontstaat. In dat geval is het een groot voordeel wanneer je de fundering hebt mee verzekerd.
Wanneer en voor wie is een opstalverzekering nuttig?
Beschik je over een koophuis met hypotheek dan is een opstalverzekering afsluiten verplicht. Een inboedelverzekering is daarentegen ook onmisbaar maar niet verplicht. Dit is één van de grote verschillen tussen de twee. De opstalverzekering is verplicht omdat de hypotheek de woning als onderpand heeft. Wanneer er iets gebeurd met de woning moet deze hersteld kunnen worden, anders is er geen onderpand meer.
Wat kost een opstalverzekering?
Wanneer je een opstalverzekering afsluit betaal je hier premie over. De premie is dus een bedrag dat maandelijks of jaarlijks wordt afgeschreven van je rekening. Deze premie is afhankelijk van de waarde van het huis en de risico’s die het huis met zich meebrengt. Heb je bijvoorbeeld een huis van hout? Dan is er meer kans op grote schade aan je huis dan bij het uitbreken van een brand dan bij een huis van steen. De premie voor dit soort huizen is dus hoger. Daarnaast kan locatie bepalend zijn voor de hoogte van je premie. In Amsterdam is er bijvoorbeeld meer kans op een inbraak dan op het platteland in Zeeland. Dit verschil zie je dan ook terug in de kosten van de opstalverzekering.