Wat kost een uitvaartverzekering

Wat kost een uitvaarverzekering hero image

De premies voor een uitvaartverzekering liggen tussen de € 5,50 en € 40,- per maand en hangt af van:

  • hoe oud (of jong) je bent
  • je medische geschiedenis
  • je huidige gezondheid
  • het bedrag dat je in geld of diensten wilt laten uitkeren
  • je specifieke wensen en dekking

Hoe ouder je bent tijdens het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe meer premie je betaalt. Uiteraard bepaalt het bedrag dat je wilt verzekeren en je dekking voor een groot deel je premie. Maar ook je gezondheid kan invloed hebben op de prijs. Hieronder vind je wat voorbeelden en rekenvoorbeelden voor de kosten voor een uitvaartverzekering.
[lwptoc]

Gemiddelde kosten van de uitvaartverzekering

Ook zijn kapitaalverzekeringen, de uitvaartverzekeringen waarbij je nabestaanden geld krijgen, vaak iets duurder dan naturaverzekeringen die diensten uitkeren.

Let op: Kijk of het verzekerde bedrag wordt geïndexeerd. Indexering is het percentage waarmee de verzekeraar jaarlijks je premie verhoogt en inspeelt op de stijgende prijzen voor uitvaarten. Indexatie van je verzekerde bedrag kan handig zijn om te voorkomen dat dit bedrag na zoveel jaar niet meer genoeg is om je uitvaart te betalen. De prijzen voor een begrafenis of crematie stijgen namelijk nog steeds ieder jaar. Afhankelijk van je verzekering, is indexatie verplicht of een optie.

Is een uitvaartverzekering verplicht?

Nee, een uitvaartverzekering is niet verplicht. Maar houd er rekening mee dat een gemiddelde begrafenis of crematie al € 6.500 kan kosten. Je nabestaanden draaien op voor deze kosten als je niks hebt geregeld.

Wil je geen uitvaartverzekering afsluiten, dan zijn er naast sparen ook nog de volgende alternatieven:

Uitvaartdeposito afsluiten

Een uitvaartdeposito is een geblokkeerde rekening waarop je geld stort voor je uitvaart. Je sluit een uitvaartdeposito bij een uitvaartverzekeraar of organisatie in de uitvaartbranche en dus niet bij je bank. Het geld kan alleen worden gebruikt voor je uitvaart. Ook betaal je over een uitvaartdeposito vermogensbelasting (box 3). Een uitvaartdeposito niet onder het depositogarantiestelsel zoals sparen via een bank. Als een verzekeraar failliet gaat, is je spaargeld dus niet gegarandeerd.

Lichaam ter beschikking stellen aan de wetenschap

Dit kost dit niets. En als je je lichaam aan de wetenschap beschikbaar stelt, hoeven je nabestaanden hoeven ook geen crematie of begrafenis te betalen. Je nabestaanden krijgen niets van je lichaam terug. Dat is wel iets om rekening mee te houden. Sommige ziekenhuizen hebben wel een speciaal herdenkingsmonument voor nabestaanden.

Lid worden van een uitvaartvereniging

Als lid van een uitvaartvereniging betaal je contributie en de vereniging verzorgt je uitvaart. De contributie is vaak lager dan een premie voor een uitvaartverzekering. Je kunt meestal alleen lid worden van een uitvaartvereniging in de buurt.

Premie hangt af van je leeftijd

Hoe ouder je bent bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe meer premie je betaalt. Voor een 25-jarige kost een goedkope basisverzekering voor diensten zo’n € 5,- per maand. Ben je veertig jaar, dan ligt dit bedrag rond de €8,-. Iemand van 65 jaar betaalt maandelijks al snel € 22,-.

Het is dus handig om een uitvaartverzekering op zo jong mogelijke leeftijd af te sluiten. Heb je kinderen, dan kun je hen ook verzekeren, bijvoorbeeld voor een looptijd van 30 jaar. Dan heeft je kind de premie op dertigjarige leeftijd volledig betaald

Premie hangt af van je gezondheid

Uitvaartverzekeraars willen informatie over je gezondheid. Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering moet je altijd een gezondheidsverklaring invullen. Heb je een chronische aandoening, dan betaal je vaak een hogere premie.

Premie hangt af van het verzekerde bedrag

Een gemiddelde uitvaart kost rond de €7.500 en vaak komen daar nog extra kosten bij zoals een grafsteen, urn en dergelijke. Je kunt je verzekeren voor een bedrag in diensten (natura) of in geld. Hoe hoger het verzekerde bedrag, hoe meer premie je betaalt.

Voorbeelden van de uitvaartverzekering kosten in 2021

Vergelijk de maandelijkse kosten per leeftijd

LeeftijdVerzekeraarSoort verzekeringVerzekerd bedragGoedkoopste maandelijkse premie
25 jaarDelaBasispakket€ 6.651€ 5,52
40 jaarDelaBasispakket€ 6.651€8,57
65 jaarDelaBasispakket€ 6.651€ 22,20

Hoe ouder je bent wanneer je de verzekering afneemt, hoe meer je maandelijks zal betalen voor hetzelfde verzekerde bedrag.

Vergelijk de maandelijkse kosten per verzekerd bedrag

LeeftijdVerzekeraarVerzekerd bedragPremie per maand
40 jaarMonuta€ 6.500€ 11,29
40 jaarMonuta€ 9.000€ 16,07
40 jaarMonuta€ 11.000€ 19,89

Hoe hoger het te verzekeren bedrag (het bedrag dat vrijkomt voor het betalen van de uitvaart) hoe hoger de maandelijkse premie.

Een rekenvoorbeeld per verzekeraar

VerzekeraarLeeftijdVrij te besteden bedragDienstenTotaal verzekerd bedragPremie per maand
Dela35 jaar€ 3.000€ 6.000€ 9.000€ 10,87
Monuta35 jaar€ 7.000€ 2.000€ 9.000€ 13,77
Lifetri35 jaar€ 2.000€ 7.158€ 9.158€ 13,50

Voor hetzelfde verzekerde bedrag kan de maandelijkse premie behoorlijk uiteen liggen. Het loont om te vergelijken.

Veelgestelde vragen over de kosten van een uitvaartverzekering

Dit bedrag moet wel voor de uitvaart gebruikt worden, maar het betekent dat je nabestaanden zelf mogen bepalen waar ze het product of de dienst kopen. Ze hoeven dit dus niet per se via de uitvaartverzekeraar te doen.

Dan ben je de premie meest kwijt en wordt je uitvaart niet meer of gedeeltelijk vergoed. Beter is om je polis af te kopen of deze premievrij te maken in plaats van op te zeggen.

Nee, als je overstapt ben je het bedrag kwijt en moet je bij de andere uitvaartverzekeraar weer opnieuw beginnen.

Nee, ze moeten het geld voor de uitvaart gebruiken en kunnen er niet van op vakantie.

Verzekeringen Verkenner
Logo