Uitvaartverzekeringen

Uitvaartverzekeringen hub hero image

Een uitvaartverzekering dekt geheel of gedeeltelijk de kosten voor je uitvaart. Je nabestaanden draaien zo niet op voor de kosten van je begrafenis of crematie. Deze particuliere verzekering wordt ook wel eens begrafenisverzekering genoemd.

Voor wieVoor mensen die de kosten van hun uitvaart willen verzekeren
VerplichtNee
PremieTussen € 5,- en € 40,- per maand
GezondheidsverklaringMeestal wel of zonder met wachttijd (carenzjaren)
Acceptatieplichtnee

Uitleg en informatie

Veelgestelde vragen over uitvaartverzekeringen

Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor je nabestaanden zoals je partner of kinderen. Als je overlijdt en jouw inkomen dus verdwijnt, krijgen zij een vergoeding waarmee ze kosten kunnen blijven betalen. Denk aan de hypotheek of huur. Een uitvaartverzekering dekt alleen de kosten voor een uitvaart. Een overlijdensrisicoverzekering sluit je af voor een vooraf bepaalde periode en heeft een einddatum. Als je na de einddatum van de verzekering overlijdt, verlies je de betaalde premie.

De premie die je hebt betaald ben je kwijt. En je krijgt je uitvaart niet meer vergoed of slechts gedeeltelijk. Als je een zogenaamde kapitaalverzekering hebt, kun je de polis soms afkopen. Dit betekent dat je een bedrag terugkrijgt. Ook kun je een uitvaartverzekering premievrij maken. Je stopt dan met premie betalen, maar zegt de verzekering niet op. Het bedrag dat je tot dat moment hebt gespaard blijft gereserveerd tot je uitvaart.  

Ja, maar het is niet handig. Als je via een uitvaartverzekeraar een bedrag opbouwt voor je uitvaart, raak je dit bedrag kwijt zodra je overstapt. Als je tevreden bent met je uitvaartverzekeraar, is het dus beter om niet over te stappen.

Nee, ze kunnen het geld alleen voor de uitvaart gebruiken en dus niet voor hun vakantie.

Blijft er een bedrag over? Dan betaalt de verzekeraar dit soms terug en kunnen je nabestaanden het geld uitgeven zoals dat willen. Dit hangt van het soort uitvaartverzekering af en de voorwaarden. Heb je een naturaverzekering – een verzekering waarbij je geen geld ontvangt, maar diensten en service – dan betaalt de verzekeraar vaak geen geld terug.

Dit betekent dat je nabestaanden het bedrag wel voor je uitvaart moeten gebruiken, maar ze zelf mogen bepalen waar ze producten of diensten kopen. Ze hoeven dit dus niet per se via de uitvaartverzekeraar te doen.

Gerelateerde verzekeringen

Verzekeringen Verkenner
Logo