Wat is een reisverzekering?

Met een reisverzekering ben je verzekerd van hulp en onverwachte kosten tijdens je vakantie, een verre reis, stedentrip, weekendje weg, etc.

Denk aan een vergoeding van kosten bij diefstal of vermissing van je bagage, voor medische hulp in het buitenland, maar ook voor een gedwongen langer verblijf op je vakantiebestemming.

[lwptoc]

Er zijn twee soorten reisverzekeringen: een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering. En deze kun je beide eventueel uitbreiden met allerlei aanvullingen, zoals een aanvullende reisverzekering voor je bagage, wintersportvakantie en meer .

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie of reis.
De eenmalige premie die je betaalt voor een kortlopende reisverzekering kan enorm verschillen: van € 10 voor een weekje vakantie in Europa tot € 60 voor een reis van drie weken naar Amerika.

De premie voor een kortlopende reisverzekering hangt af van:

 • de verzekeraar
 • of de reisverzekering geldig is in Europa of de hele wereld.
 • de duur van je vakantie of reis
 • eventuele aanvullingen op de basisdekking van je kortlopende reisverzekering
 • of je mensen meeverzekert
 • hoogte van *eigen risico
 • eventuele poliskosten

*Eigen risico is het bedrag dat je in geval van schade zelf betaalt-

Een kortlopende reisverzekering kun je meestal afsluiten via:

 • de luchtvaartmaatschappij, tijdens het boeken van je vliegtickets.
 • het reisbureau waar je boekt, of
 • een verzekeraar van je keuze, ná het boeken van je vlucht, vakantieverblijf, etc.

De premie voor een doorlopende reisverzekering varieert van € 1,80 tot € 8 per maand, afhankelijk van de verzekeraar, je dekking, het dekkingsgebied (Europa of wereldwijd), de maximale reisduur, het eigen risico en of je mensen meeverzekert.

Een doorlopende reisverzekering is geschikt als je:

 • jaarlijkse meerdere keren op vakantie gaat
 • je automatisch voor al je vakanties en weekendjes weg verzekerd wilt zijn

Een doorlopende reisverzekering geldt voor het hele jaar en de reizen die je in dat jaar maakt.

Soorten reisverzekering

Er zijn dus twee soorten reisverzekeringen:

 • Kortlopende reisverzekering
 • Doorlopende reisverzekering

Lees hieronder meer info over beide verzekeringen.

●     Kortlopende reisverzekering

Een kortlopende reisverzekering is handig:

 • wanneer je één keer of weinig dagen per jaar op vakantie gaat
 • verzekerd wilt zijn voor één vakantie
 • wilt dat je verzekering automatisch stopt

Een kortlopende reisverzekering sluit je af voordat je op reis gaat. De verzekering geldt alleen voor die ene vakantie of reis.

Zo kun je bij het boeken van een vlucht en accommodatie vaak direct een kortlopende reisverzekering afsluiten. Je sluit de verzekering dan af via het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij.

Maar je kunt ook eerst je vakantie boeken en vervolgens zelf een verzekeraar zoeken voor je reisverzekering. Het kan zijn dat je via een andere verzekeraar beter gedekt bent dan via het reisbureau of de luchtvaartmaatschappij. Kijk altijd goed naar de voorwaarden. Vooral als het gaat om het verzekeren van je bagage – bagagedekking – kunnen reisverzekeringen onderling behoorlijk verschillen.

●     Doorlopende reisverzekering

Een doorlopende reisverzekering is het hele jaar geldig en kan handig zijn als je meerdere keren per jaar reist of voor een langere periode op vakantie gaat. Met een een doorlopende reisverzekering hoef je niet voor iedere reis opnieuw een reisverzekering af te sluiten.

Bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering moet je de reisduur kiezen waarvoor je verzekerd wilt zijn. De reisduur in een reisverzekering is het maximale aantal aaneengesloten reisdagen dat je per reis verzekerd bent.

Stel dat je 6 maanden op wereldreis gaat – dat is zo’n 180 dagen – dan is een reisduur van 60 reisdagen natuurlijk niet genoeg. Je kiest in zo’n geval een doorlopende reisverzekering met een reisduur van 180 dagen. Duurt je reis langer dan 180 dagen, dan vervalt je dekking.

Om de juiste reisduur in een reisverzekering te kiezen, tel je dus niet de dagen van de afzonderlijke reizen die je per jaar maakt bij elkaar op. Het gaat echt om de aaneengesloten dagen per reis. Je hoeft dus niet alle dagen per jaar voor vakanties, stedentrips, weekendjes weg enzovoort bij elkaar op te tellen.

Dekking reisverzekeringen

Europa- of werelddekking

Wil je dat je doorlopende of kortlopende reisverzekering in Europa geldig is of wereldwijd? Over het algemeen betaal je voor een wereldwijde dekking meer premie dan voor een Europadekking.

Sluit niet te snel een werelddekking af, want je bent met een Europadekking misschien in meer landen verzekerd dan je denkt. Onder Europadekking vallen vaak de volgende gebieden:

 • Europa, inclusief Nederland
 • Rusland tot de Oeral en de Kaukasus
 • IJsland
 • Madeira
 • De Azoren
 • De Canarische Eilanden
 • Een paar niet-Europese landen aan de Middellandse Zee: Algerije, Egypte, Israël, Libanon, Marokko, Syrië en Tunesië

Check de voorwaarden om precies te zien welke gebieden binnen de Europadekking of werelddekking in een reisverzekering vallen.

Let op: Je reisverzekering is niet geldig als je naar landen afreist waarvoor het ministerie een negatief reisadvies heeft afgegeven. Een land met code oranje of rode kleurcode voor het coronavirus geldt ook als negatief reisadvies.

Bagagedekking

In een reisverzekering kom je vaak de term ‘bagagedekking’ tegen. Dit betekent dat je bagage die je meeneemt op vakantie verzekerd is tegen diefstal, verlies, vermissing of beschadiging. Denk aan kleding, maar ook aan je mobiele telefoon, tablet of laptop, geld of aan bagage die je tijdens je reis koopt zoals souvenirs.

Je bagage is met een reisverzekering vaak niet automatisch verzekerd of heel beperkt. Als je je bagage goed wilt verzekeren, moet je bij veel verzekeraars een reisverzekering uitbreiden met bagagedekking.

Daarnaast kunnen de voorwaarden voor het verzekeren van je bagage behoorlijk verschillen per verzekeraar. Let hierop als je reisverzekeringen vergelijkt en kijk dus niet alleen naar de premie.

Houd bijvoorbeeld rekening met de maximale vergoedingen die je per reis krijgt in geval van beschadiging, verlies of diefstal van bagage. Je vindt deze vergoedingen in de voorwaarden van de reisverzekering.

Ook staan er in de polis van een reisverzekering aparte, maximale vergoedingen voor specifieke bagage. Denk aan mobiele telefoons, zonnebrillen, tablets en laptops, fotocamera’s, reisdocumenten, geld, sieraden, enzovoorts. Voor diefstal van een smartphone krijg je misschien maximaal € 350 terug en voor een laptop € 1500.

Deze maximale vergoedingen verschillen per verzekeraar. Ook kunnen de maximale vergoedingen voor specifieke spullen afhangen van het totale bedrag waarvoor je bagage per reis verzekerd is. Bij sommige verzekeraars kun je kiezen voor welk bedrag je bagage wilt verzekeren. Is je bagage bijvoorbeeld verzekerd voor € 4000, dan is de maximale vergoeding voor een laptop hoger, dan als je bagage verzekerd is voor € 2000.

Let op: Met een bagagedekking kun je niet altijd álle spullen in je bagage verzekeren. Er zijn bijvoorbeeld reisverzekeringen waarbij je smartphone niet onder de bagagedekking valt.

Soms moet je voor het verzekeren van bepaalde bagage, zoals verlies of diefstal van geld, een aanvullende verzekering afsluiten.

Eigen risico

Vaak werken reisverzekeringen met een eigen risico. Dit is het bedrag dat je in geval van schade, verlies of diefstal altijd zelf moet betalen. Of je een eigen risico hebt en hoe hoog dit bedrag is kan verschillen per verzekeraar, maar ook per situatie of soort bagage. Soms heb je bij het verlies van reisdocumenten bijvoorbeeld geen eigen risico, maar bij verlies van je smartphone wel. Het eigen risico ligt meestal ergens tussen de € 50 en € 100.

Aanvullende reisverzekering voor skivakantie

Om een een ski-vakantie te verzekeren, moet je meestal je reisverzekering uitbreiden en hiervoor betaal je dus ook meer premie.

Aanvullende reisverzekering voor gevaarlijke sporten

Ook voor andere sporten die verzekeraars als gevaarlijk beschouwen, zoals bergbeklimmen, abseilen, duiken of parachutespringen, heb je meestal een aanvullende reisverzekering nodig. Het kan ook voorkomen dat je bepaalde extreme sporten helemaal niet kunt verzekeren met een reisverzekering.

Medische kosten vergoed met reisverzekering

Je zorgverzekering vergoedt meestal medische kosten in het buitenland, bijvoorbeeld als je tijdens je vakantie opeens naar het ziekenhuis moet. Maar de zorgverzekering vergoedt tot een bepaalde hoogte. Een reisverzekering kan handig zijn om medische kosten te dekken die je zorgverzekering niet dekt.

Let op: Om medische kosten vergoed te krijgen via je reisverzekering, moet je een reisverzekering meestal uitbreiden met een aanvulling voor medische kosten. Ook hanteren de verzekeraars maximale vergoedingen voor medische kosten. Kijk in de voorwaarden van de reisverzekering wat de maximale vergoedingen.

Tip: Check altijd eerst de voorwaarden van je zorgverzekering om te zien wat je via deze verzekering vergoed krijgt als je tijdens je reis medische hulp nodig hebt. Doe dit voordat je een reisverzekering met aanvulling voor medische kosten afsluit. Zo voorkom je dat je onnodig je reisverzekering uitbreidt en teveel premie betaalt. 

Reis je naar het buitenland voor een medische behandeling? Dan dekt je reisverzekering deze kosten niet.

Niet verzekerd met een reisverzekering

Je bent met een reisverzekering niet in alle gevallen verzekerd. Zo betalen verzekeraars betalen meestal niet:

 • voor schade of diefstal door onvoorzichtigheid, bijvoorbeeld als je geld in je auto laat liggen of kostbare spullen achterlaat in een niet-afgesloten ruimte
 • voor schade door ongedierte
 • voor slijtage of voor apparatuur die het opeens niet meer doet
 • bij misbruik door anderen van gestolen betaalpassen of creditcards
 • voor krasjes, deuken of vlekken in spullen die je nog kunt gebruiken
 • voor gebroken breekbare bagage (wel verzekerd als dit gebeurt door inbraak, diefstal, brand of een ongeval)
 • als je bent afgereisd naar een land met een negatief reisadvies
 • als je na diefstal geen aangifte doet en de verzekeraar geen bewijs van aangifte stuurt
 • als je bij zoekgeraakte of vertraagde ruimbagage geen P.I.R. (Property Irregularity Report) hebt aangevraagd bij de luchtvaartmaatschappij

Check vóór je reis altijd de polis van een reisverzekering om te zien:

 • welke zaken niet verzekerd zijn
 • aan welke voorwaarden je moet voldoen om verzekerd te zijn
 • wat voor bewijsstukken je moet laten zien om bij geval van schade een vergoeding te krijgen

Voor wie is een reisverzekering?

Voor iedereen die voor zichzelf en eventueel voor een partner en kinderen hulp en onverwachte kosten tijdens een reis wil verzekeren.

Wanneer moet ik een  reisverzekering afsluiten?

Je kunt een reisverzekering afsluiten wanneer je wilt, ook vlak voordat je op vakantie gaat. Maar let op als je een annuleringsverzekering bij je reisverzekering wilt afsluiten. Een kortlopende annuleringsverzekering moet je binnen 14 dagen na het boeken van je reis afsluiten. Je kunt dus niet in april een vakantie boeken en in juni een kortlopende annuleringszekering voor deze vakantie afsluiten.

Is een reisverzekering verplicht?

Nee, een reisverzekering is niet verplicht.

Hoelang loopt een reisverzekering?

Dat ligt eraan of je een kortlopende of doorlopende reisverzekering hebt. Een kortlopende reisverzekering geldt voor de duur van je vakantie of reis. Een doorlopende reisverzekering heeft een looptijd van een jaar.

Wat kost een reisverzekering?

Dit hangt allereerst af of je een doorlopende reisverzekering hebt of een kortlopende verzekering.

Voor een doorlopende reisverzekering betaal je tussen de € 1,80 tot € 8 per maand, afhankelijk van:

 • de verzekeraar
 • of de reisverzekering geldig is in Europa of de hele wereld
 • de reisduur* per jaar
 • of je mensen meeverzekert.
 • poliskosten

* Reisduur is het aantal dagen dat je aaneengesloten op reis of op vakantie bent.

Voor een kortlopende reisverzekering betaal je eenmalig tussen de € 10 en € 60 afhankelijk van:

 • de verzekeraar
 • of de reisverzekering geldig is in Europa of de hele wereld
 • de duur van je vakantie of reis
 • eventuele aanvullingen op de basisdekking van je kortlopende reisverzekering
 • of je mensen meeverzekert
 • poliskosten

Veelgestelde vragen over reisverzekeringen

Geldt een reisverzekering ook voor een dagje weg?

Vaak alleen als je dagje weg inclusief overnachting is.

Ben ik verzekerd als mijn vakantiestemming plotseling een negatief reisadvies krijgt terwijl ik er al ben?

Als je er alles aan doet om uit het gebied weg te komen, ben je meestal wel gewoon verzekerd. De kosten voor de terugreis worden niet altijd vergoed. Check hiervoor de polis van je reisverzekering.

Ben ik met een reisverzekering verzekerd tijdens wintersport?

Voor wintersport moet je meestal een aanvullende reisverzekering afsluiten.Er zijn ook verzekeraars waarbij je automatisch bent verzekerd voor je wintersportvakantie, maar dit zijn uitzonderingen. Check dus goed de voorwaarden.

Is mijn smartphone verzekerd met een reisverzekering?

Je mobiele telefoon is meestal verzekerd als je in je reisverzekering een zogenaamde  bagagedekking hebt. Maar let op. Vaak geldt er wel een maximale vergoeding. Die ligt vaak rond de € 300. Daar koop je niet altijd een nieuwe telefoon van. Ook zijn er verzekeraars die smartphones niet verzekeren. Check dus altijd goed de voorwaarden en sluit eventueel een aparte verzekering voor je telefoon af.

Verzekeringen Verkenner
Logo