Reisverzekeringen

Met een reisverzekering ben je verzekerd van hulp en onverwachte kosten tijdens je vakantie, een verre reis, stedentrip, weekendje weg, etc. 

Denk aan een vergoeding van kosten bij diefstal of vermissing van je bagage of voor medische hulp in het buitenland. Of denk aan een vergoeding als je langer op je vakantiebestemming moet blijven, bijvoorbeeld omdat je vanwege een noodsituatie niet het land uit kunt reizen.

Er zijn twee soorten reisverzekeringen: een kortlopende reisverzekering en een doorlopende reisverzekering. 

  • Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor één vakantie of reis.
  • Een doorlopende reisverzekering geldt het hele jaar, voor al je reizen.

Voor wieVoor iedereen die zichzelf wil verzekeren tegen onverwachte kosten tijdens een reis
VerplichtNee
Premie doorlopende reisverzekeringTussen € 1,80 tot € 8 per maand.
Premie kortlopende reisverzekeringDit kan variëren van € 10 voor een week vakantie in Europa tot € 60 voor drie weken reizen naar Amerika.
Acceptatieplicht verzekeraarNee

Veelgestelde vragen over reisverzekeringen

Geldt mijn reisverzekering ook als ik een dagje wegga?

Vaak geldt een reisverzekering alleen als je dagje weg inclusief overnachting is, maar check altijd voor de zekerheid je polis.

Wat is het verschil tussen een reisverzekering en een annuleringsverzekering?

Een annuleringsverzekering is een verzekering die je als aanvulling bij een reisverzekering kunt afsluiten. Een annuleringsverzekering dekt (een deel van) de kosten, als je reis onverwachts niet doorgaat of als je deze halverwege moet onderbreken. Je krijgt dan bijvoorbeeld de kosten vergoed als je al hebt betaald voor een hotel of appartement. Een reisverzekering alleen dekt deze kosten meestal niet.  

Geldt mijn reisverzekering als mijn vakantiestemming plotseling een negatief reisadvies krijgt terwijl ik er al ben?

Als je er alles aan doet om uit het gebied weg te komen, ben je vaak wel gewoon verzekerd op het moment dat je vakantiebestemming een negatief reisadvies krijgt. Maar let op. De kosten voor de terugreis worden niet altijd vergoed. Check de polis van je reisverzekering.

Ben ik met een verzekerd tijdens wintersport?

Ga je op wintersportvakantie, dan moet je meestal een aanvullende reisverzekering afsluiten. Er zijn ook verzekeraars waarbij je automatisch verzekerd bent voor skivakanties, maar dit zijn uitzonderingen. Check dus goed de voorwaarden.

Wat als mijn mobiele tijdens vakantie gestolen wordt? Ben ik dan verzekerd met een reisverzekering?

Als je in je reisverzekering een zogenaamde bagagedekking hebt, is je mobiele telefoon meestal wel verzekerd. Maar let op. Je bent niet verzekerd als je je telefoon ergens onbeheerd hebt laten liggen. En ook heeft een reisverzekering vaak een maximale vergoeding voor schade of diefstal van mobiele telefoons. Die ligt meestal rond de € 300.

Die vergoeding is niet altijd genoeg voor een nieuwe telefoon. Ook zijn er reisverzekeraars die smartphones niet verzekeren. Check dus altijd goed de voorwaarden! En sluit eventueel een aparte telefoonverzekering af om je telefoon tijdens je vakantie te verzekeren.

Mijn koffer kwam te laat op mijn bestemming en ik moest kleding kopen. Betaalt mijn reisverzekering dit?

Bij veel reisverzekering krijg je een vergoeding als je vanwege vertraagde bagage bijvoorbeeld toiletartikelen of kleding moet kopen. Dan moet je meestal wel een aanvullende verzekering voor bagage (bagagedekking) hebben afgesloten.

Maar zelfs als je een bagagedekking hebt, betekent dit niet automatisch dat je een vergoeding krijgt wanneer je koffer te laat aankomt op je vakantiebestemming. Dat verschilt per verzekeraar. Check in je polis de voorwaarden voor bagagedekking. Betaalt je reisverzekering niet? Probeer de kosten via de luchtvaartmaatschappij te claimen.

Let op: als je van de reisverzekering of via de luchtvaartmaatschappij een vergoeding wilt krijgen voor vertraagde bagage, heb je een kopie van een Property Irregularity Report (PIR) nodig. Dit is een aangifterapport. Ga hiervoor met je bagagesticker naar de bagage-afhandelaar in de bagagehal. Bewaar ook je instapkaart als bewijsmateriaal.

Is een doorlopende reisverzekering goedkoper dan een kortlopende reisverzekering?

Dat ligt eraan hoeveel je reist, waarheen en of je kinderen of een partner meeverzekert. Ga je jaarlijks langer dan twee weken op reis of meerdere keren per jaar naar het buitenland? Dan kan een doorlopende reisverzekering goedkoper zijn dan het afsluiten van een kortlopende reisverzekering.

Kan ik kinderen gratis meeverzekeren in een reisverzekering?

Bij de meeste reisverzekeringen zijn kinderen tot 5 jaar gratis meeverzekerd, maar dat verschilt per verzekeraar.

Is een reisverzekering afsluiten via een reisorganisatie goedkoper?

Dat hoeft niet. Het kan ook goedkoper zijn om je vakantie boeken en later zelf een reisverzekering afsluiten bij een verzekeraar die je zelf kiest. Reisorganisaties werken meestal met een reisverzekeraar waardoor je geen prijzen kunt vergelijken. Ook heeft een goedkope reisverzekering niet altijd de beste voorwaarden voor schade of diefstal van bagage. Vergelijk reisverzekeringen dus niet alleen op premie.

Gerelateerde verzekeringen

Verzekeringen Verkenner
Logo