Wat kost een rechtsbijstandverzekering

Wat kost een rechtsbijstandverzekering hub hero image

De premie voor een rechtsbijstandverzekering ligt tussen de de € 45,- en € 300,- per jaar. Dat is dus  € 4,- tot € 25,- per maand. De premie hangt af van een aantal factoren:

 • de dekking
 • of je alleen woont of met een partner
 • of je kinderen hebt

De premie voor een rechtsbijstandverzekering kan dus voor iedereen verschillen. We hebben hieronder een aantal voorbeelden en rekenvoorbeelden voor je op een rijtje gezet. Zo krijg je een beter idee wat de per maand de kosten voor een rechtsbijstandverzekering zijn.

Let op: Veel verzekeraars hanteren een zogenaamde franchise voor rechtsbijstandverzekering. Dit een drempelbedrag tussen de € 100 en € 250. Als je rechtsbijstandverzekering zo’n franchise heeft, kun je voor kosten die onder dit drempelbedrag liggen geen beroep doen op je verzekering. Houd hier rekening mee als je een geschil hebt over een paar tientjes.
[lwptoc]

Is een rechtsbijstandverzekering verplicht?

Nee, een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht. Toch kan iedereen onverwacht in een conflict belanden en je recht halen is niet altijd gemakkelijk. Als je naar de rechter moet stappen, heb je een een advocaat nodig en dan betaal je al snel €130,- per uur. Voor dat bedrag per jaar kun je ook een rechtsbijstandverzekering afsluiten.

In plaats van een rechtsbijstandverzekering afsluiten, kun je ook kijken of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit betekent dat de overheid meebetaalt aan de kosten voor juridische hulp.

Hiervoor mag je inkomen niet hoger zijn dan € 30.360 (in 2021). De overheid stelt ieder jaar het bedrag voor dit maximale inkomen vast. Wat je uiteindelijk precies vergoed krijgt en zelf moet betalen, hangt af van je exacte inkomen. Wil je deze vorm van rechtsbijstand, dan moet je advocaat of mediator dit rechtsbijstand aanvragen bij de Raad voor Rechtsbijstand. Je kunt dit niet zelf aanvragen.

Hoe wordt de hoogte van de premie bepaald?

De premie voor een rechtsbijstandverzekering hangt af van een aantal factoren: je dekking, je gezinssituatie, de wachttijd en of het een zakelijke of particuliere rechtsbijstandverzekering is.

Premie rechtsbijstandverzekering hangt af van je dekking 

De dekking van een rechtsbijstandverzekering bestaat uit:

 • de conflicten waarvoor je verzekerd bent.
 • de juridische hulp en maximale vergoedingen voor kosten.
 • het dekkingsgebied (de landen waar je verzekering geldt).

Dekking rechtsbijstandverzekering gaat over soort conflict

Wil je een rechtsbijstandverzekering afsluiten voor mogelijke conflicten met een werkgever over salaris of ontslag? Of wil je je verzekeren voor conflicten na een verkeersongeluk?

Een rechtsbijstandverzekering voor conflicten over werk en inkomen kost niet hetzelfde als een rechtsbijstandverzekering voor je deelname aan het verkeer. Ook kun je een rechtsbijstandverzekering vaak uitbreiden met extra modules. Rechtsbijstandverzekeraars delen de conflicten vaak op de volgende manier in:

 • Consument
 • Wonen
 • Verkeer
 • Werk & Inkomen
 • Belasting & Vermogen
 • Mediation bij echtscheiding

Dekking rechtsbijstandverzekering gaat over juridische hulp en maximale vergoedingen

Het soort juridische hulp dat je krijgt en maximale vergoedingen voor juridische kosten kunnen zorgen dat een premie voor een rechtsbijstandverzekering hoger of lager uitvalt. Vergelijk dus altijd goed de voorwaarden van verschillende rechtsbijstandverzekeraars.

Let op: Sinds 2013 heb je het recht om zelf een advocaat of jurist in te schakelen. Dit recht geldt alleen wanneer je rechtsbijstandverzekeraar een juridische of administratieve procedure start.  

Verzekeraars vergoeden vaak wel minder als je zelf een expert inschakelt of je betaalt een eigen risico.

Dekking rechtsbijstandverzekering gaat over het gebied waar je verzekering geldt

Een rechtsbijstandverzekering kan goedkoper uitvallen, omdat de dekking bijvoorbeeld alleen voor Nederland geldt. Maar ook in het buitenland kun je te maken krijgen met een conflict. Check in dit geval dus goed de voorwaarden.

Je gezinssituatie bepaalt de premie voor rechtsbijstandverzekering

Ben je alleenstaand of wil je kinderen meeverzekeren. Heb je een koophuis of huurwoning? Het zijn allemaal factoren die meespelen bij de berekenen van je rechtsbijstandsverzekeringspremie.

Een rekenvoorbeeld per dekking

Er zijn dus veel factoren die bepalen wat een rechtsbijstandverzekering kost. Daarbij is het belangrijk om niet alleen te kijken naar wat je per maand of per jaar aan premie betaalt, maar ook wat er daadwerkelijk vergoed wordt en of de verzekering een franchise (een minimaal schadebedrag) heeft.

We hebben een paar rekenvoorbeelden voor je op een rij gezet om je wat verschillen te laten in voorwaarden.

VerzekeraarDekkingPremie per maandMinimaal schadebedragExterne advocaatkosten maximale vergoedingKosten bij niet-verplichte advocaatEigen risico bij niet-verplichte advocaatWachttijdOpzegbaar
UnivéVerkeer 1 persoon€ 3,44€ 100€ 50.00€ 3.500€ 250geenDagelijks opzegbaar
ANWBVerkeer 1 persoon€ 6,00€ 175€ 50.00€ 6.050€ 250geenDagelijks opzegbaar
AegonVerkeer 1 persoon€ 7,60€ 175€ 50.00€ 6.000€ 2503 maandenDagelijks opzegbaar
Premie Verkeer inclusief meeverzekeren partner en kinderen
UnivéVerkeer incl partner & kinderen€ 4,48€ 100€ 50.00€ 3.500€ 250geenDagelijks opzegbaar
ANWBVerkeer incl partner & kinderen€ 6,67€ 175€ 50.00€ 6.050€ 250geenDagelijks opzegbaar
AegonVerkeer incl partner & kinderen€ 8,53€ 175€ 50.00€ 6.000€ 2503 maandenDagelijks opzegbaar
Premie Werk en inkomen voor één persoon
UnivéWerk en inkomen€ 9,55€ 100€ 50.00€ 3.500€ 250geenDagelijks opzegbaar
ANWBWerk en inkomen€ 17,46€ 175€ 50.00€ 6.050€ 250geenNiet dagelijks opzegbaar
AegonWerk en inkomen€ 19,08€ 175€ 50.00€ 6.000€ 2503 maanden bij arbeidsrechtDagelijks opzegbaar

 

 

Veelgestelde vragen over de kosten van een rechtsbijstandverzekering

Ja, maar let wel op de maximale vergoedingen, zeker als je zelf een advocaat inschakelt.

Dat ligt eraan wat je kosten zijn. Kijk in de voorwaarden van je verzekering wat de maximale vergoedingen zijn.

Een rechtsbijstandverzekering voor verkeer, zonder uitbreidingen en voor één persoon is meestal het goedkoopste. Dit kost je zo’n € 3, 44 per maand bij de goedkoopste verzekeraar.

Je kunt van een paar cent tot € 2,- premie meer per maand betalen als je kinderen meeverzekert. Dit verschilt per verzekeraar en dekking. Het aantal kinderen is hierbij niet van belang.

Verzekeringen Verkenner
Logo