Wat is een rechtsbijstandverzekering

Wat is rechtsbijstandverzekering hub hero image

Met een rechtsbijstandverzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij een geschil. Dit betekent dat je hulp en advies kunt krijgen van een juridisch expert wanneer je in een conflict bent beland.

Je kunt hulp krijgen van een juridische medewerker van de verzekeraar, maar sinds 2013 heb je  ook recht op vrije advocaatkeuze. Let op! Je kunt alleen zelf een advocaat inschakelen als de verzekeraar besluit een juridische of administratieve procedure te starten. Dit kan een procedure bij de rechtbank zijn, maar bijvoorbeeld ook bij een bestuursorgaan zoals het UWV of de gemeente.

Je kunt voor allerlei geschillen een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan conflicten op het werk, zoals ontslag of een geschil over ziekteverlof. Maar het kan ook gaan om problemen in het verkeer, met je buren of met de aanschaf van een product. Er zijn verschillende rechtsbijstandverzekeringen voor uiteenlopende conflicten.
[lwptoc]

Soorten rechtsbijstandverzekering

Er zijn over het algemeen vier soorten rechtsbijstandverzekeringen:

1) Rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen

Deze verzekering dekt de kosten voor een conflict dat is ontstaan door je deelname aan het verkeer als automobilist of motorrijder. Je wilt bijvoorbeeld schade aan je auto verhalen na een aanrijding. Of iemand wil schade op jou verhalen en je aansprakelijkheidsverzekering dekt geen juridische hulp. Maar ook als je een conflict hebt over de aanschaf, verkoop of reparatie van je voertuig, kun je beroep doen op de rechtsbijstandverzekering voor motorrijtuigen. Deze verzekering dekt niet de kosten als je als voetganger of fietser in een conflict verzeild raakt.

2) Verkeersrechtsbijstandverzekering

Met een verkeersrechtsbijstandverzekering ben je verzekerd voor een conflict dat is veroorzaakt door je deelname aan het verkeer.  Deze verzekering is dus niet alleen voor automobilisten en motorrijders. Je bent ook verzekerd voor conflicten die zijn ontstaan door je deelname aan het verkeer als voetganger of fietser.

3) Gezinsrechtsbijstandverzekering

De gezinsrechtsbijstandverzekering is de meest uitgebreide rechtsbijstandverzekering. En bij deze verzekering is het ook mogelijk om gezinsleden mee te verzekeren. De verzekering bestaat uit modules voor verschillende gebieden. Met deze modules bepaal je zelf hoe uitgebreid je gezinsrechtsbijstandverzekering is. Verzekeraars hebben allerlei namen voor de modules, maar over het algemeen zijn dit op hoofdlijnen de gebieden:

Consument

Met deze module ben je verzekerd tegen geschillen rondom (online) aankopen. Ook geschillen met je energieleverancier kunnen hieronder vallen.

Wonen

Deze module dekt kosten voor conflicten rondom wonen. Denk aan geschillen rondom de verkoop- of aankoop van een huis, een geschil met de gemeente over bouwvergunningen, onenigheid met de buren, problemen met de huisbaas, enzovoorts.

Verkeer

 Hiermee ben je verzekerd voor een conflict dat is veroorzaakt door je deelname aan het verkeer. 

Inkomen

Met deze module ben je verzekerd voor conflicten rondom je arbeidsovereenkomst, pensioen, etc.

Fiscaal & vermogen

Denk aan problemen met de belastingaangifte, een vakantiewoning of aandelen.

Mediation bij echtscheiding

Een rechtsbijstandverzekering dekt niet de juridische kosten rondom een scheiding, maar bieden vaak wel een dekking voor mediation.

4) Zakelijke rechtsbijstandverzekering

Ben je freelancer of heb je een bedrijf, dan kun je voor zakelijke geschillen geen beroep doen op een particuliere rechtsbijstandverzekering. Denk aan conflicten met opdrachtgevers en klanten. Voor dit soort geschillen is een zakelijke rechtsbijstandverzekering handig.

Voor wie is een rechtsbijstandverzekering?

Voor iedereen kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten, omdat we allemaal in een conflict kunnen belanden waarbij juridische hulp nodig is. Op het werk, in het verkeer, tijdens het (online) winkelen en in en om het huis kunnen conflicten ontstaan. En als je een gezin hebt, kunnen ook je partner of je kinderen in een geschil verzeild raken. Wat voor soort rechtsbijstandverzekering je het beste kunt afsluiten, hangt uiteraard van je specifieke situatie af.

Met een gezinsrechtsbijstandverzekering kun je thuiswonende kinderen en studerende uitwonende kinderen meeverzekeren.
In tegenstelling tot wat de naam misschien doet vermoeden, is het ook mogelijk om een  gezinsrechtsbijstandverzekering alleen of met zijn tweeën af te sluiten.

Een particuliere rechtsbijstandverzekering dekt niet de kosten voor zakelijke geschillen. Zelfstandigen die zichzelf willen verzekeren tegen conflicten met klanten of opdrachtgevers, hebben een zakelijke rechtsbijstandverzekering nodig.

Wanneer moet ik een rechtsbijstandverzekering afsluiten?

Je kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten wanneer je wilt. Maar om zeker te weten dat je een rechtsbijstandverzekering op het voor jou goede moment afsluit, moet je rekening houden met twee zaken:

1. Wachttijd

Als je een rechtsbijstandverzekering wilt afsluiten, kun je te maken krijgen met een wachttijd van drie tot zes maanden. Een wachttijd betekent dat je niet direct beroep kunt doen op je rechtsbijstandverzekering, zodra je deze afsluit. Je sluit bijvoorbeeld 1 februari een rechtsbijstandverzekering af en 2 maanden later raak je in een conflict verzeild met je werkgever. Voor dit conflict kun je nog geen beroep doen op je rechtsbijstandverzekering, omdat je nog in de wachttijd zit. Controleer dus altijd of er een wachttijd is en hoelang deze duurt. Er zijn ook rechtsbijstandverzekeringen zonder wachttijd.

2. Voor lopende conflicten niet mogelijk om rechtsbijstandsverzekering af te sluiten

Je kunt geen rechtsbijstandverzekering afsluiten voor een conflict dat al loopt. Dit geldt ook voor een conflict dat je al zag aankomen. Denk aan een aangekondigde reorganisatie.

Is een rechtsbijstandverzekering verplicht?

Nee, een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar bijna iedereen kan onverwacht met vervelende meningsverschillen en conflicten te maken krijgen. En je recht halen is niet altijd even simpel. Naar de rechter stappen kan niet zonder advocaat. Voor een advocaat betaal je al snel € 130,- per uur. En voor dat bedrag per per jaar heb je ook een rechtsbijstandverzekering.

Wil je geen rechtsbijstandverzekering afsluiten, dan kom je misschien in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Dit betekent dat de overheid meebetaalt aan de kosten voor juridische hulp.

Om gesubsidieerde rechtsbijstand te krijgen, mag je inkomen niet hoger zijn dan € 30.360 (in 2021). De overheid bepaalt ieder jaar het bedrag voor dit maximale inkomen. Vervolgens hangt het van je precieze inkomen af, wat je vergoed krijgt en zelf moet betalen. Je kunt gesubsidieerde rechtsbijstand niet zelf aanvragen. Dit moet je advocaat of mediator doen bij de Raad voor Rechtsbijstand.

Hoelang loopt een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering kan een looptijd hebben van 12 maanden. Maar er zijn ook rechtsbijstandverzekeringen zonder looptijd.

Wat kost een rechtsbijstandverzekering?

Lees ons artikel over de kosten van een rechtsbijstandverzekering. Een rechtsbijstandverzekering kost je tussen de € 45,- en € 300,- per jaar. De premie hangt af van de dekking die je wilt, of je alleenstaand bent, samenwoont of kinderen hebt. Via de website van verzekeraars kun je eenvoudig de premie berekenen.

Houd trouwens ook rekening met de zogenaamde franchise voor rechtsbijstandverzekering die veel verzekeraars hanteren. Deze franchise voor rechtsbijstandverzekering is een drempelbedrag tussen de € 100 en € 250. Dit betekent dat je voor kosten die onder dit bedrag liggen geen beroep kunt doen op je rechtsbijstandverzekering. Dat is goed om te weten als je een geschil hebt over een relatief klein bedrag.

Veelgestelde vragen over rechtsbijstandverzekeringen

De meeste rechtsbijstandverzekeringen kun je tussentijds opzeggen, vaak zelfs dagelijks.

Ja, maar er is wel een maximale vergoeding als je zelf een advocaat inschakelt.

Stuur altijd eerst een e-mail met je klacht naar het interne klachtenbureau van de verzekeraar. Als deze je klacht niet goed afhandelt, kun je een officiële klacht indienen bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (KiFiD). In het uiterste geval kun je naar de rechter.

Dat verschilt per rechtsbijstandverzekering. Kijk hiervoor dus in je voorwaarden.

Nee, maar je kunt je rechtsbijstandverzekering wel uitbreiden om mediation vergoed te krijgen.

Nee, hiervoor moet je meestal een aparte zakelijke rechtsbijstandverzekering afsluiten

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt schade veroorzaakt door de verzekerde of een van de gezinsleden. Een rechtsbijstandsverzekering dekt de kosten voor hulp bij een juridisch conflict.

Let in de voorwaarden op zaken als: wachttijd, minimaal schadebedrag, maximale vergoedingen en het soort rechtshulp dat je krijgt. En voorkom dat je dubbel verzekerd bent door de dekking met je andere verzekeringen te vergelijken. Zo kunnen een autoverzekering en een rechtsbijstandverzekering voor verkeer elkaar overlappen.

Verzekeringen Verkenner
Logo