Wat kost een inboedelverzekering

Wat kost een inboedelverzekering hero image

De premie van een inboedelverzekering kan variëren van € 9 tot een paar tientjes per maand. De hoogte van de premie hangt af van:

 • de verzekeraar
 • materiaal woning
 • woonplaats
 • soort verzekering en dekking

Er zijn flinke premieverschillen tussen de verzekeraars. Goed vergelijken is zeker een aanrader.

Extra tip: Je kunt een inboedelverzekering vaak combineren met andere schadeverzekeringen, zoals een opstalverzekering. Met zo’n pakket betaal je meestal minder premie en je bent in één keer verzekerd voor meerdere schades. Denk aan een inboedelverzekering in combinatie met een woonverzekering of opstalverzekering.

Gemiddelde kosten van de inboedelverzekering

Van € 9 tot een paar tientjes per maand, afhankelijk van :

 • De verzekeraar die je kiest
 • Of je andere verzekeringen bij de verzekeraar hebt
 • Het materiaal waarvan je woning gemaakt is
 • Inbraakbeveiliging
 • Je woonplaats
 • Eigen risico
 • Je dekking

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, een inboedelverzekering afsluiten is niet verplicht. Je hoeft je spullen in huis niet te verzekering als je dat niet wilt. Toch is een inboedelverzekering wel een aanrader. Schade na inbraak in je huis, door diefstal, brand of waterschade kan je flink wat geld kosten.

Waar is de premie van afhankelijk?

De premie voor een inboedelverzekering hangt af van de verzekeraar, waar je woont en in wat voor huis en of je andere verzekeringen hebt bij de verzekeraar.

Premie verschilt flink per inboedelverzekeraar

De premie voor een inboedelverzekering kan flink verschillen per verzekeraar. Dus het is zeker aan te raden om in ieder geval twee of drie verzekeraars goed te vergelijken. Kijk hierbij niet alleen naar de premie, maar ook naar de voorwaarden en maximale vergoedingen.

Het materiaal van je woning heeft invloed op premie

Woon je in een huis dat voor een groot deel bestaat uit hout? Dan is de kans op schade bij brand groter en betaal je meer premie. Ook een rieten dak heeft een hoger risico dan dakpannen. Hoe steviger en veiliger het materiaal van je woning is, hoe minder premie je betaalt.

Locatie van je woning bepaalt premie voor inboedelverzekering

De premie voor een inboedelverzekering kan verschillen per woonplaats, postcode of soms per wijk. Als je in een rustig dorp woont met weinig criminaliteit, betaal je vaak minder premie dan als je in de stad woont. En sommige inboedelverzekeraars maken zelfs onderscheid tussen wijken in de stad. Verzekeraars kunnen zelf hun beleid hierin bepalen. Wanneer je verhuist, kan het voorkomen dat je meer premie moet betalen.

Hoe hoger je eigen risico hoe lager je premie

Veel inboedelverzekeringen hebben een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen als je schade hebt. Als je schade € 300 en je eigen risico € 50, keert de verzekering € 250 uit. De hoogte van het eigen risico verschilt per verzekeraar en soort inboedelverzekering.

Er zijn uitgebreide inboedelverzekeringen waarbij je vrijwillig een eigen risico kunt betalen. Hoe hoger je eigen risico, hoe lager je premie.

Ook hebben sommige inboedelverzekeringen een verplicht eigen risico voor bepaalde gebeurtenissen zoals diefstal, bijvoorbeeld als je in een gebied woont waar het risico op inbraak hoger is.

Hoe uitgebreider inboedelverzekering hoe meer premie

Er zijn over het algemeen twee soorten inboedelverzekeringen:

 • de uitgebreide inboedelverzekering, soms ook basisverzekering genoemd
 • de allriskverzekering, de meest uitgebreide verzekering

Heb je een allriskverzekering, dan ben je voor meer gebeurtenissen verzekerd dan bij een uitgebreide of basisverzekering. Uiteraard betaal je dan ook meer premie. Lees hier meer informatie over de verschillende inboedelverzekeringen en dekking.

Beide verzekeringen, dus ook de allriskverzekering, kun je uitbreiden met aanvullende dekkingen. Hoe meer dekking, hoe hoger de premie.

Let trouwens ook goed op de maximale maximale vergoedingen. Dit is het bedrag dat een inboedelverzekeraar maximaal uitkeert bij schade na een bepaalde gebeurtenis. Ook een allriskverzekering heeft maximale vergoedingen. Zo zijn er maximale vergoedingen voor diefstal van sieraden, elektronische apparatuur of gereedschap.

De maximale vergoedingen zijn over het algemeen vrij hoog. Voor sieraden ligt het bedrag vaak rond de € 5000. Maar als je waardevolle spullen hebt die meer waard zijn en ze worden gestolen, ben je mooi de pineut. Verzeker bijzonder waardevolle spullen eventueel voor een hoger bedrag.

Krijg korting op inboedelverzekering met inbraakverzekering

Als je huis goed beveiligd is tegen inbraak, kun je bij sommige verzekeraars korting krijgen op de premie voor je inboedelverzekering. Je woning moet dan wel een politiekeurmerk of een BORG-certificaat hebben via een erkend BORG-beveiligingsbedrijf.

Een rekenvoorbeeld

Om je een beetje idee te geven hoe de premie voor inboedelverzekeringen kan verschillen per woninglocatie, maar ook per verzekeraar, hebben we een vergelijking voor je gemaakt.

Om de vergelijking te maken, hebben we steeds dezelfde twee adressen en dezelfde gegevens ingevuld. Deze adressen zijn willekeurig gekozen. We zijn bij onze vergelijking uitgegaan van:

 • Uitgebreide verzekering/basis
 • Tussenwoning
 • Koopwoning
 • Materiaal woning: steen of beton
 • Leeftijd verzekerde: 35
 • Gezinssamenstelling: twee personen
 • Locatie dorp: Schoolstraat in Abbenbroek, Zuid-Holland
 • Locatie stad: Loevesteinsingel in Rotterdam in Zuid-Holland

Dorp

FBTO premie: € 5,53
Interpolis: € 7,27
Univé: € 11,28
Centraal beheer: € 5,34 

Stad

FBTO: € 8,13
Interpolis: 12,55
Univé: € 17,80
Centraal Beheer: € 10,08

Veelgestelde vragen over de kosten

Alleen als je woning een politiekeurmerk of een BORG-certificaat dat is afgegegeven door een erkend bedrijf.

Dat kan. Soms betaal je bijvoorbeeld meer premie in de stad dan in een dorp. En in een stad kan het zelfs per wijk verschillen. Dit hangt af van je verzekeraar.

Dat hangt af van je dekking. Verzekeraars werken met maximum vergoedingen, ook als je een allriskverzekering hebt. Zo heb je bijvoorbeeld een maximale vergoeding voor gestolen sieraden. Dit bedrag ligt vaak rond de € 5.000, maar kijk hiervoor in de voorwaarden.

Verzekeringen Verkenner
Logo