Wat is een inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering hero image

Met een inboedelverzekering verzeker je de de spullen in je huis tegen schade. Denk aan schade door diefstal, brand, storm of lekkage. Maar ook als je per ongeluk je tablet laat vallen.

Inboedelverzekeringen werken met maximale vergoedingen per gebeurtenis. Dit betekent dat je niet altijd alle kosten vergoed krijgt. Zowel de basisverzekeringen als allriskverzekeringen hebben dit soort maximale vergoedingen.

Meestal zijn deze maximale vergoedingen wel grote bedragen. Toch is het altijd goed om ze even te checken. Zo weet je wat de verzekeraar maximaal betaalt als er geld of sieraden van je worden gestolen of als je waterschade hebt door een verstopt toilet, enzovoorts.

Sommige inboedelverzekeringen hebben een eigen risico. Dit is een bedrag dat je zelf moet betalen als je schade hebt.
[lwptoc]

Soorten inboedelverzekeringen

De meeste inboedelverzekeringen dekken schade door brand, storm, diefstal, lekkage, blikseminslag en omgevallen bomen. Hoe uitgebreider je inboedelverzekering is, hoe meer een verzekeraar je betaalt bij schade. Er zijn verschillende inboedelverzekeringen.

1) Inboedelverzekering basis of uitgebreide inboedelverzekering

Sommige verzekeraars noemen het een inboedelverzekering basis. Bij andere verzekeraars heet het uitgebreide inboedelverzekering. Maar vaak komt het ongeveer op hetzelfde neer. Bij dit soort inboedelverzekeringen ben je meestal verzekerd tegen:

 • schade door brand, bluswater, ontploffing en blikseminslag
 • schade door schroeien en smelten
 • schade door olie, rook en roet
 • schade door inbraak en diefstal uit je huis of een poging hiertoe
 • diefstal uit je schuur, garage of van balkon
 • diefstal van tuinmeubels
 • schade door vandalisme, plundering, rellen en opstootjes
 • schade door lekkage aan leidingen en cv, ook schade door noodzakelijk hak- en breekwerk om een kapotte leiding op te sporen
 • schade door een lekkend aquarium of waterbed
 • schade door storm (vanaf windkracht 7)
 • schade door omgevallen bomen, kranen en heistellingen
 • schade aan spullen in koelkasten en diepvriezer door het uitvallen van de stroom.
 • vandalisme of diefstal van tuinmeubilair, tuingereedschap en wasgoed dat zich in de tuin of op het balkon van de woning bevindt​.

2) Allrisk

De meest complete inboedelverzekering is de allriskverzekering. Hiermee ben je bijvoorbeeld ook verzekerd tegen schade die ontstaat door je eigen onhandigheid, als je per ongeluk in huis iets laat vallen of ergens tegenaan stoot. Vaak heeft een allriskverzekering ook een garantie tegen onderverzekering. Dat betekent dat je altijd de totale waarde van je inboedel uitgekeerd krijgt.

3) Aanvullende dekkingen

Bovenop een uitgebreide verzekering en zelfs bij een allriskverzekering kun je nog aanvullende dekkingen kiezen. Zo kun je bij sommige uitgebreide inboedelverzekeringen of basisverzekeringen je waardevolle spullen voor een hoger bedrag verzekeren. Dit is interessant als je waardevolle apparatuur, kunst, antiek of sieraden in huis hebt. Of je kunt een allriskverzekering uitbreiden om tijdens een verhuizing zowel de inboedel op je oude als je nieuwe adres te dekken.

Let op: Een uitgebreide inboedelverzekering of allriskverzekering is niet bij alle verzekeraars precies hetzelfde. Naast de premie kunnen er verschillen zijn in de voorwaarden. Vergelijk dus  twee of drie verzekeraars en kijk ook goed naar de maximale vergoedingen voor verschillende situaties.

Ook goed om te weten: Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud dekken verzekeraars in principe nooit.

Schade die je zelf veroorzaakt, omdat je per ongeluk iets omstoot of laat vallen, is vaak alleen gedekt met de allriskpolis.

Voor wie is een inboedelverzekering?

Voor iedereen die een huis huurt of bezit. Maar verzekeraars hebben geen acceptatieplicht. Als je een inboedelverzekering aanvraagt, mag een verzekeraar je weigeren als klant.

Wanneer iemand een inboedelverzekering aanvraagt, controleert de verzekeraar of deze persoon geregistreerd staat bij het CIS. In dit systeem worden schadeclaims, betalingsachterstanden en ontzeggingen van de rijbevoegdheid geregistreerd.

Ben je een ondernemer? Om bedrijfsmiddelen in een bedrijfspand te verzekeren, sluit je een inventarisverzekering af. Een inboedelverzekering is een particuliere verzekering.

Werk je als ondernemer vanuit huis? Dan zijn veel spullen al via je inboedelverzekering verzekerd. Toch is het goed om privé en zakelijk zoveel mogelijk te scheiden. Gebruik je bijvoorbeeld een laptop, printer of fotocamera voor je werk, geef dit dan door je verzekeraar. Zij kunnen je vertellen of je aanvullende zakelijke verzekeringen nodig hebt.

Ben je werknemer en werk je vanuit huis? Als je spullen van je werkgever gebruikt, zijn deze niet verzekerd via je inboedelverzekering.

Wanneer moet ik een inboedelverzekering afsluiten?

In principe kun je een een inboedelverzekering afsluiten wanneer je wilt. Maar het is handig om je spullen verzekerd te hebben op het moment dat je ergens woont. Verzeker je inboedel dus vanaf het moment dat je daadwerkelijk verhuist of zodra er spullen in je huis staan.

Je kunt een inboedelverzekering direct afsluiten, zonder wachttijd.

Is een inboedelverzekering verplicht?

Nee, het is niet verplicht om een inboedelverzekering af te sluiten. Je bepaalt zelf of je de spullen in je huis wilt verzekeren. Toch is het wel beter om een inboedelverzekering te nemen. Na schade door inbraak in je huis, brand of lekkage lopen de kosten al snel op.

Hoelang loopt een inboedelverzekering?

Een jaar is de standaard looptijd voor een inboedelverzekering. Je kunt dit eventueel verlengen naar 5 jaar. Je kunt dagelijks opzeggen met een opzegtermijn van één maand.

Zeg je de polis niet op, dan verlengt de verzekeraar deze automatisch met een 1 jaar. Deze automatische verlenging geldt als je de verzekering hebt afgesloten na 1 januari 2010.

Heb je vóór 1 januari 2010 een inboedelverzekering afgesloten, dan moet de verzekeraar op tijd aangeven dat je verzekering wordt verlengd en tot wanneer je kunt opzeggen.

Hoeveel kost een inboedelverzekering?

Van € 5 tot een paar tientjes per maand, afhankelijk van:

 • verzekeraar
 • materiaal woning
 • waar je woont woonplaats
 • inbraakbeveiliging
 • waarde van je boedel
 • eigen risico
 • dekking

Lees ook ons artikel over de kosten van een inboedelverzekering.

Let op: Bij veel verzekeraars kun je een inboedelverzekering combineren met andere schadeverzekeringen. Denk aan een opstalverzekering. Met zo’n pakket betaal je vaak minder premie en je bent in één keer verzekerd voor meerdere schades.

Materiaal van een woning is belangrijk bij berekening premie

Woon je in huis van steen, dan is de kans op schade bij brand veel kleiner, dan als je huis van hout is. Hetzelfde geldt voor dakpannen en een rieten dak. Hoe steviger en veiliger het materiaal, hoe minder premie je betaalt.

Korting op premie inboedelverzekering met inbraakbeveiliging

Hebben je sloten het politiekeurmerk of heeft je huis een BORG-certificaat? Dan kun je korting krijgen op de premie voor een inboedelverzekering. Een BORG-certificaat kun je alleen aanvragen via één van de erkende BORG-beveiligingsbedrijven.

Waar je woont heeft invloed op hoogte van premie

De premie voor een inboedelverzekering kan verschillen per woonplaats, postcode of soms per wijk. Als je in een rustig dorp woont met weinig criminaliteit, betaal je minder premie dan als je in de stad woont. En sommige verzekeraars maken zelfs onderscheid tussen wijken in de stad.

Waarde van je inboedel bepaalt premie

Als je een inboedelverzekering afsluit, moet je de waarde van van je inboedel opgeven. Als je ene te lage waarde opgeeft, ben je onderverzekerd. Hoe hoger de waarde van je inboedel, hoe meer premie je betaalt.

Om de waarde van je inboedel te bepalen, kun je een lijst maken met alle bezittingen die je hebt en hun nieuwwaarde. Dit kost wel veel tijd en je zorgen dat deze lijst up-to-date blijft. Ook kun je bij sommige verzekeraars de waarde van je inboedel online berekenen met inboedelwaardemeters. Steeds meer verzekeraars werken echter met niet meer met inventarislijsten of inboedelwaardemeters. Zie gebruiken maximum verzekerde bedragen voor álle inboedelverzekeringen.

Eigen risico

Eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen als je schade hebt. Bij inboedelverzekeringen is er vaak sprake van een eigen risico. Moet je na schade een nieuwe laptop kopen van € 700 en je eigen risico is € 250? Dan betaal jij € 250 en je verzekeraar € 450.

Veelgestelde vragen over inboedelverzekeringen

Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd tegen schade aan jouw huis. Bijvoorbeeld bij schade door brand, storm, water of een ruitbreuk. Verder ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade aan de buitenkant zoals de schuur in jouw tuin.

Nee, met een aansprakelijkheidsverzekering (AVP verzekering) ben je verzekerd wanneer je per ongeluk spullen van een ander kapot maakt of letsel veroorzaakt en hiervoor aansprakelijk bent. Met de inboedelverzekering verzeker je jouw eigen spullen in huis.

Een inventarisverzekering is voor onverwachte schade aan bedrijfsmiddelen.

Nee, als je verhuist, verhuist je inboedel mee. Je inboedelverzekering opzeggen is dus niet nodig. Je moet alleen de wijzigingen op tijd doorgeven aan de verzekeraar

Verzekeringen Verkenner
Logo