Inboedelverzekeringen
Om de spullen in je huis tegen schade te verzekeren sluit je een inboedelverzekering af. Denk aan schade door diefstal, brand, lekkage of storm. Maar ook als je per ongeluk in huis iets kapot laat vallen.
Er zijn wel maximale vergoedingen per gebeurtenis. Dit betekent dat je niet altijd alle kosten vergoed krijgt. Zowel de uitgebreide inboedelverzekeringen als allriskverzekeringen hebben dit soort maximale vergoedingen.
Voor wie | Voor mensen die spullen in huis willen verzekeren |
Verplicht | Nee |
Premie | Tussen € 5,- en een paar tientjes per maand |
Acceptatieplicht | Nee |
Uitleg en informatie over inboedelverzekeringen
Veelgestelde vragen over inboedelverzekeringen
Nee, met een woonhuisverzekering ben je verzekerd tegen schade aan jouw huis. Bijvoorbeeld bij schade aan je huis door brand, storm, water of een ruitbreuk. Een inboedelverzekering is in om de spullen in je huis te verzekeren.
Nee, met de inboedelverzekering verzeker je jouw eigen spullen in huis.
Met een aansprakelijkheidsverzekering ben je verzekerd wanneer je per ongeluk spullen van een ander kapot maakt of letsel veroorzaakt en hiervoor aansprakelijk bent.
Een bedrijf kan uiteraard ook de inboedel verzekeren, maar dit wordt inventarisverzekering of bedrijfsmiddelenverzekering genoemd.
Je hoeft de inboedelverzekering niet op te zeggen, als je verhuist. Je inboedel verhuist mee en je verzekering ook. Je moet je verhuizing wel op doorgeven aan de verzekeraar. En de hoogte van je premie kan veranderen.
Je verzekeraar schat in dat het risico op schade groter is op je nieuwe woonplek. Soms betaal je bijvoorbeeld meer premie in de stad dan in een dorp. De premie kan soms per zelfs per wijk variëren. Als je in een huis gaat wonen met veel hout, kan dit ook invloed hebben op premie.
Dat ligt aan je dekking. Je hebt altijd een maximum vergoeding, ook bij een allriskverzekering. Zo hebben inboedelverzekeringen maximale vergoedingen voor gestolen sieraden. Dit bedrag ligt vaak rond de € 5.000, maar kijk hiervoor in je polis.
Gerelateerde verzekeringen
Verzekeraars hebben geen acceptatieplicht voor een inboedelverzekering. Een verzekeraar mag iemand dus weigeren als klant, waardoor deze persoon geen inboedelverzekering kan afsluiten bij deze verzekeraar. Maar wanneer weigeren verzekeraars klanten voor een inboedelverzekering? En wat doe je als je ...
LEES MEER +De meeste verzekeraars in Nederland zullen mensen die een strafblad hebben weigeren als klant. Maar dit kan per situatie verschillen. Ook zijn er verzekeraars waarbij mensen met een strafblad altijd een inboedelverzekering kunnen afsluiten. Een verzekeraar heeft voor een inboedelverzekering geen ...
LEES MEER +