Hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn voor iedereen verschillend en zijn afhankelijk van o.a. de volgende factoren:

  • Wat het bedrag dat je uitgekeerd wil krijgen bij overlijden
  • Wat de looptijd van de verzekering is
  • Of je iemand wil meeverzekeren
  • Wat is de huidige gezondheid van jou en je partner
  • Je leeftijd
  • Het wel of niet roken

Kortom, de kosten zijn van vele factoren afhankelijk. We geven je graag een aantal voorbeelden van de premie die je kunt verwachten te betalen voor een orv.

Gemiddelde kosten van de overlijdensrisicoverzekering

Het is lastig om te zeggen wat je gemiddeld genomen betaald voor een overlijdensrisicoverzekering. Dit hangt namelijk volledig af van jouw financiële situatie. Wanneer je uitgaat dat je niet betaald voor een adviseur ben je vaak tussen de € 225,- en de € 450,- per jaar kwijt aan een overlijdensrisicoverzekering. Let op dat dit is berekend voor één persoon. Wil je jullie samen verzekeren? Dit kan voor hetzelfde verzekerde bedrag. Wil je dit niet? Dan kun je bij sommige verzekeraars voor aparte bedragen verzekerd zijn of een aparte overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit heeft vaak wel effect op de premiekosten van de verzekering. Tot slot houdt het bovengenoemde gemiddelde bedrag geen rekening met gezondheidsklachten. Ga dus niet uit van dit bedrag maar bereken je premie zelf.

Is een overlijdensverzekering verplicht?

Een overlijdensverzekering is volgens de wet niet verplicht, maar wordt vaak wel verplicht gesteld door de hypotheekverstrekker bij de koop van een huis. Heb jij een hypotheek afgesloten zonder een orv? Dit kan, maar is niet handig. Stel er gebeurt onverwachts iets met één van jullie dan zijn jullie nabestaanden verantwoordelijk voor de hypotheek. Dit kunnen vaak enorme kosten zijn. Het is dus slim om altijd een orv af te sluiten, helemaal wanneer je een hypotheek op je huis hebt.

Waar is de premie van afhankelijk?

Leeftijd, gezondheid, roken en het verzekerde bedrag werden al even genoemd. Hoe is de premie van de verzekering precies afhankelijk van deze factoren?

Leeftijd

Hoe ouder je bent op het moment dat je een orv afsluit, hoe hoger de premiekosten zullen zijn. Naarmate je ouder wordt, heb je namelijk meer kans op gezondheidsrisico’s. Dit weegt mee in het bedrag dat de verzekeraar vraagt aan premie. Daarnaast kun je jezelf tot een leeftijd van 75 – 80 jaar laten verzekeren. Het is dus slim om op jonge leeftijd een orv af te sluiten voor de laagste kosten.

Gezondheid

Voordat je een overlijdensrisicoverzekering afsluit, moet je een gezondheidsverklaring invullen. Wanneer je een ziekte hebt, moet je daarnaast ook een medische keuring ondergaan. Op basis van deze medische keuring kan de verzekeraar hogere kosten in rekening brengen. Heb je een ziekte? Dan is het slim om snel te beginnen met het afsluiten van de orv. In dat geval kan het namelijk langer duren dan normaal. Je kunt dus altijd een orv afsluiten. Alleen bij mensen met gezondheidsklachten heb je wel een grote kans dat de premiekosten hoger zijn dan bij een gezond iemand.

Roken

Wanneer je rookt, heb je een grotere kans op ziektes. Dit nemen verzekeraars dus mee in de hoogte van de premie. Wanneer je niet rookt of minimaal twee jaar niet meer rookt, krijg je daarom een korting op je premie. Je ondertekent daarvoor een niet-rokersverklaring. Ook wanneer je premie loopt en je inmiddels al minimaal twee jaar gestopt bent, is het slim om deze verklaring aan te vragen. Dan wordt deze korting alsnog in rekening gebracht.

Het verzekerde bedrag

Tot slot is de premie afhankelijk van het bedrag dat je wilt verzekeren. Bij veel verzekeraars kun je een bedrag tot € 500.000 euro laten verzekeren. Het verzekerde bedrag is het bedrag wat wordt uitgekeerd wanneer je ter overlijden komt.

Een rekenvoorbeeld per leeftijd

We hebben hier een voorbeeld uitgewerkt van de kosten van een premie oplopend per leeftijd die je betaald bij het afsluiten van een orv. Je kunt hier je eigen situatie op toepassen. Kijk zelf op de site van een verzekeringenvergelijker zoals Independer voor de exacte premie die jij moet betalen, of neem contact op met een adviseur. In onderstaand voorbeeld is alles gelijk behalve de leeftijd.

Leeftijd 25 jaar
Verzekerde bedrag € 150.000
Verzekering Gelijkblijvend
Periode 50 jaar
Roken Nee
Goedkoopste premie per maand € 9,81
Verzekeraar GewoonIdee Hypotheek ORV door Allianz of Leidsche verzekeringen

 

Leeftijd: 40
Het verzekerde bedrag: € 150.000
Verzekering: gelijkblijvend
Periode: 40 jaar
Roken: nee
Goedkoopste premie per maand: € 33,22
Verzekeraar: TAF Overlijdensrisicoverzekering

Leeftijd: 55
Het verzekerde bedrag: € 150.000
Verzekering: gelijkblijvend
Periode: 50 jaar
Roken: nee
Goedkoopste premie per maand: € 65,02
Verzekeraar: iptiQ van TAF special

Bron: Independer

Een rekenvoorbeeld per soort verzekering

We hebben hier een voorbeeld uitgewerkt van de kosten van een premie per soort overlijdensverzekering. Je kunt namelijk een gelijkblijvende, lineair dalende en annuïtair dalende verzekering afsluiten. Je ziet hier of het soort verzekering een verschil maakt in de premie die je moet betalen. Kijk voor de precieze kosten zelf op een verzekeringenvergelijker online.

Leeftijd: 40
Het verzekerde bedrag: € 150.000
Verzekering: gelijkblijvend
Periode: 40 jaar
Roken: nee
Goedkoopste premie per maand: € 32,22
Verzekeraar: TAF Overlijdensrisicoverzekering

Leeftijd: 40
Het verzekerde bedrag: € 150.000
Verzekering: lineair dalend
Periode: 40 jaar
Roken: nee
Goedkoopste premie per maand: € 9,93
Verzekeraar: iptiQ van TAF special

Leeftijd: 40
Het verzekerde bedrag: € 150.000
Verzekering: annuïtair dalend
Percentage: 3%
Periode: 40 jaar
Roken: nee
Goedkoopste premie per maand: € 14,10
Verzekeraar: iptiQ van TAF special

Verzekeringen Verkenner
Logo