Wat kost een annuleringsverzekering

Wat kost een annuleringsverzekering

Voor een kortlopende annuleringsverzekering betaal je eenmalig tussen de 4% en 7% van je reissom. De percentages verschillen per verzekeraar. Voor een reis van € 1000 betaal je dus tussen de € 40 en € 70.

De reissom is het bedrag dat je betaalt voor je vakantie-accommodatie en de reis naar je bestemming. Denk aan de kosten voor je vliegticket, een huurauto en de kosten van je hotel of vakantiehuisje. Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voor één vakantie.

De premie van een doorlopende annuleringsverzekering varieert van € 2.50 en € 5 per maand, afhankelijk van de verzekeraar en van je dekking.
Denk bij dekking aan:

 • Het aantal reisdagen waarvoor je jaarlijks bent verzekerd
 • De maximale vergoedingen per reis (de verzekerde bedragen)

Een doorlopende annuleringsverzekering geldt het hele jaar en voor de reizen die je in dat jaar maakt. Voor een doorlopende annuleringsverzekering moet je wel een maximum aantal reisdagen kiezen. Dit zijn de dagen dat je per jaar verzekerd bent.
[lwptoc]

Gemiddelde kosten van de annuleringsverzekering

De gemiddelde kosten voor een kortlopende annuleringsverzekering liggen tussen de 4% en 7%. Die percentages zijn bij iedere verzekeraar anders. Kost je vakantie € 1000 en is het percentage 5%? Dan betaal je voor een kortlopende annuleringsverzekering dus eenmalig € 50.

Of misschien sluit je alleen een kortlopende annuleringsverzekering af voor vliegtickets. Kost je vliegticket € 100 en is het percentage 4%? Dan betaal je eenmalig € 4.

De gemiddelde premie voor een doorlopende annuleringsverzekering ligt tussen  € 2.50 en € 5 per maand, afhankelijk van de verzekeraar en van je dekking. Hoe meer reisdagen je per jaar verzekerd bent, hoe meer premie je betaalt. En hoe hoger de maximale vergoedingen per reis, hoe hoger de gemiddelde premie voor je doorlopende annuleringsverzekering. Een maximale vergoeding is het bedrag dat je maximaal krijgt als je een reis moet annuleren.

Let op: Je kunt kortlopende en doorlopende annuleringsverzekeringen afzonderlijk afsluiten of samen met een reisverzekering. Verzekeraars geven korting als je de annuleringsverzekering tegelijk met een reisverzekering afsluit.

Is een annuleringsverzekering verplicht?

Nee, je mag zelf bepalen of een annuleringsverzekering wilt afsluiten.

Waar is de premie van afhankelijk?

Hiervoor moet je eerst weten of het om een kortlopende of doorlopende annuleringsverzekering gaat.

Kortlopende annuleringsverzekering:

 • De verzekeraar
 • Percentage dat verzekeraars in rekening brengt over je *reissom
 • Het bedrag dat jij uitgeeft aan je vakantieverblijf en reis naar de bestemming
 • Dekking
 • Of je deze afsluit met een kortlopende reisverzekering

Doorlopende annuleringsverzekering

 • De verzekeraar
 • Het aantal aaneengesloten reisdagen dat je per jaar verzekerd bent
 • Maximale vergoedingen per reis (de verzekerde bedragen)
 • Dekking
 • Of je deze afsluit met een kortlopende reisverzekering

*De kosten die je maakt voor je vakantie-accommodatie en de je reis naar de bestemming.

Een rekenvoorbeeld

Wat je betaalt voor een annuleringsverzekering hangt af van verschillende factoren. Zo bepaalt bij een doorlopende annuleringsverzekering de maximale vergoeding onder andere een rol. Dit is het bedrag dat je maximaal ontvangt als je een vakantie onderbreek of annuleert. Vergelijk de verzekeringen zeker niet alleen op premie, maar ook op de voorwaarden. We hebben een paar voorbeelden voor je op een rijtje gezet.

Een rekenvoorbeeld met doorlopende reisverzekering

Vaak is een doorlopende annuleringsverzekering goedkoper wanneer je deze afsluit als aanvulling op een doorlopende reisverzekering. Hieronder vergelijken we een paar verzekeraars voor een doorlopende annuleringsverzekering als aanvulling op een reisverzekering. Bij het vergelijken gingen we uit van:

 • Dekking: Europa
 • Maximale vergoeding per reis: € 1.500 per persoon
 • Premie per maand

Reisdagen is het aaneengesloten aantal reisdagen dat je per jaar bent verzekerd.

VerzekeraarReisdagenPremie per maand aanvullende annuleringsverzekeringtotale maandelijkse premie doorlopende reisverzekering
OHRAmaximaal 45€ 2.46€ 3,76
de Internationalemaximaal 60€ 3.01€ 4,56
FBTOmaximaal 60€ 3.13€ 4.91
Univémaximaal 60€ 3.13€ 5,16
ANWB (voor niet-leden)maximaal 60€ 3.69€ 5,28

Een rekenvoorbeeld zonder doorlopende reisverzekering

Wil je een doorlopende annuleringsverzekering afsluiten zonder doorlopende reisverzekering? Of dit kan, verschilt per verzekeraar. Zie hieronder een paar voorbeelden. In deze voorbeelden gingen we uit van:

 • Dekking: Europa
 • Maximale vergoeding per reis: € 1.500 per persoon
 • Premie per maand

Verzekeraar(maandelijkse) Premie doorlopende annuleringsverzekeringReisdagen
OHRANiet mogelijk om af te sluiten zonder doorlopende reisverzekering.
De InternationaleNiet mogelijk om af te sluiten zonder doorlopende reisverzekering.
FBTONiet mogelijk om af te sluiten zonder doorlopende reisverzekering.
Univé € 3,79maximaal 60
ANWB€ 4.69maximaal 60

Een rekenvoorbeeld kortlopende annuleringsverzekering

Bij sommige verzekeraars kun je de kortlopende annuleringsverzekering alleen afsluiten in combinatie met een kortlopende reisverzekering. En bij andere verzekeraars is het ook mogelijk om alleen een kortlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Een losse annuleringsverzekering is niet per se altijd goedkoper dan een reisverzekering in combinatie met een annuleringsverzekering. Vergelijk dus goed de verschillende verzekeraars.

Om je een beetje op weg te helpen, hebben we de kortlopende annuleringsverzekering bij een paar verzekeraars voor je vergeleken.

Hierbij gingen we uit van:

 • 1 persoon
 • Reissom van € 950
 • Vakantie van 07-07-2021 t/m 21-07-2021
 • Vakantie in Europa

Kortlopende annuleringsverzekering zónder reisverzekering

VerzekeraarEenmalige premie
OHRA€ 43,68
Univé€ 77,04
ANWB€ 66,56

Kortlopende annuleringsverzekering met reisverzekering

VerzekeraarEenmalige premie aanvullende annuleringsverzekeringTotale premie kortlopende reisverzekering
FBTO€ 42,75€ 74,77
de Internationale€ 43,70€ 50,66

Veelgestelde vragen over de kosten van annuleringsverzekeringen

Nee. De verzekeraars zien een uitbraak van het coronavirus niet als een geldige reden. Je bent wel verzekerd als je bijvoorbeeld zelf het coronavirus krijgt en hierdoor je vakantie moet annuleren of onderbreken.

Tel alle kosten die je maakt voor je reis en het vakantieverblijf bij elkaar op. Denk aan je vliegtickets, je vakantiehuisje, de kosten voor een huurauto, etc.

Als je meerdere keren per jaar op reis gaat, is een doorlopende annuleringsverzekering vaak goedkoper dan meerdere kortlopende verzekeringen.

Een dagje uit mét overnachting meestal wel. Blijf je korter dan 24 uur op een plek, dan geldt de doorlopende annuleringsverzekering vaak niet.

Verzekeringen Verkenner
Logo