Wat is een annuleringsverzekering

Wat is een annuleringsverzekering

Een annuleringsverzekering dekt de kosten als je reis onverwachts niet doorgaat of als je deze plotseling eerder moet afbreken. Met een annuleringsverzekering kun je geld terugkrijgen voor je reis en accommodatie. Dit kan het hele bedrag zijn of een gedeelte van de kosten, afhankelijk van je verzekering.

Maar let op! Je krijgt alleen een vergoeding als je vanwege een geldige reden je reis moet annuleren. Deze redenen staan in de polis van een annuleringsverzekering. Als je ziek wordt of een direct familielid overlijdt plotseling, is dit bijvoorbeeld een geldige reden. Maar er zijn situaties waarvan je misschien denkt dat dit een geldige reden, terwijl het niet zo is. Zeer slecht weer op je vakantiebestemming is vaak geen geldige reden. Een negatief reisadvies vanwege het coronavirus? Ook niet verzekerd. En alles wat je van tevoren had kunnen zien aankomen, is geen geldige reden.

Er zijn 2 soorten annuleringsverzekeringen: een kortlopende en een doorlopende annuleringsverzekering

De premie voor een kortlopende annuleringsverzekering is tussen de 4% en 7% van je reissom. De reissom zijn de kosten die je maakt voor je vakantieverblijf en de reis naar je bestemming. Denk aan je vlucht, de kosten voor een huurauto, de kosten voor een hotel of vakantiehuisje, enz.

Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voor één vakantie of reis, bijvoorbeeld

  • via de luchtvaartmaatschappij voor je retourvlucht, tijdens het boeken van je vliegtickets.
  • via een reisorganisatie, tijdens het boeken van je de vakantie-accommodatie inclusief vlucht, huurauto, etc.
  • via een verzekeraar van je keuze, ná het boeken van je vlucht, vakantieverblijf, etc.

De premie voor een doorlopende annuleringsverzekering varieert van € 2.50 en € 5 per maand, afhankelijk van de verzekeraar en van je dekking.

Een doorlopende annuleringsverzekering geldt voor het hele jaar en de reizen die je in dat jaar maakt. Bij een doorlopende annuleringsverzekering moet je wel een maximum aantal reisdagen kiezen. Dit is het aantal dagen dat je aaneengesloten kunt reizen per jaar. Duurt de je reis langer, dan vervalt je dekking.
[lwptoc]

Soorten annuleringsverzekering

Er zijn twee soorten annuleringsverzekeringen:

  • Kortlopende annuleringsverzekering
  • Doorlopende annuleringsverzekering

1) Kortlopende annuleringsverzekering

Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voordat je op reis gaat. De verzekering geldt alleen voor die ene vakantie en/of vlucht. 

Zo kun je bij het boeken van een vlucht en accommodatie vaak direct een kortlopende annuleringsverzekering afsluiten. Je sluit de verzekering dan af via de luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie.

Maar je kunt ook eerst alles boeken zonder kortlopende annuleringsverzekering en vervolgens zelf een verzekeraar zoeken. Misschien ben je via een andere verzekeraar wel beter gedekt dan via de reisorganisatie of betaal je minder premie.

Let op: Vaak moet je de kortlopende verzekering binnen 14 dagen na het boeken van je reis afsluiten. Je kunt dus niet in april een vakantie boeken en in juni een kortlopende annuleringsverzekering voor deze vakantie afsluiten.

De premie voor een kortlopende annuleringsverzekering is een percentage van het bedrag dat je betaalt voor de reis (reissom). Heb je € 1000 betaald voor je vakantie en is de premie voor je kortlopende annuleringsverzekering 5%? Dan betaal je dus eenmalig € 50. Hoeveel percentage je betaalt van de reissom verschilt per verzekeraar.

Een kortlopende annuleringsverzekering kun je afsluiten als aparte verzekering of als aanvulling bij een kortlopende reisverzekering.

2) Doorlopende annuleringsverzekering

Een doorlopende annuleringsverzekering is het hele jaar geldig. Alle reizen die je dat jaar maakt vallen dus onder de dekking van de verzekering. Denk aan stedentrips, zomervakanties of een weekendje weg. Met een een doorlopende annuleringsverzekering hoef je niet bij iedere reis opnieuw een annuleringsverzekering af te sluiten. Wel moet je bij een doorlopende annuleringsverzekering het aantal reisdagen kiezen dat je verzekerd wilt zijn. Dit is het aantal aaneengesloten dagen dat je verzekerd bent.  Als je bijvoorbeeld een maximum van 60 reisdagen hebt, ben je verzekerd als je niet langer dan zestig dagen aangesloten reist.

Je kunt een doorlopende annuleringsverzekering als afzonderlijke verzekering afsluiten of als aanvulling bij een doorlopende reisverzekering.

Reis je jaarlijks veel, dan kan het handig zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten, eventueel met annuleringsverzekering. Je hoeft dan niet iedere reis opnieuw een verzekering af te sluiten en je bent ook verzekerd als je onverwacht een weekendje weg gaat.

Dekking annuleringsverzekering

Er zijn een paar zaken die belangrijk zijn als het gaat om de dekking voor je annuleringsverzekering.

Europa of wereldwijd

Sluit je een doorlopende annuleringsverzekering af, dan kun je meestal kiezen tussen Europa-dekking of wereldwijde dekking. Wil je dat je doorlopende annuleringsverzekering ook reizen buiten Europa dekt, dan ga je voor wereldwijde dekking en betaal je maandelijks meer premie.

Sluit je een kortlopende annuleringsverzekering af, dan hoef je niet te kiezen tussen wereldwijde dekking of dekking in Europa.

Een kortlopende annuleringsverzekering is overal ter wereld geldig en de premie hangt af van je reissom (de kosten die je maakt voor je reis).

Maximumvergoedingen

Bij de meeste annuleringsverzekeringen moet je rekening houden met een maximale vergoeding voor annuleringskosten. Dit bedrag ligt tussen de € 1.500 en € 18.000 en verschilt per verzekeraar. Dit bedrag geldt per persoon en per reis die je maakt. Het maximale bedrag vind je in de polisvoorwaarden. Hoe hoger de maximale vergoeding, hoe meer premie je betaalt.

Dekking uitbreiden

Sommige verzekeraars bieden bovenop de standaard annuleringsverzekering aanvullende dekking. Je kunt dan bijvoorbeeld je verzekering uitbreiden, zodat je de hele reissom terug krijgt als je je vakantie moet onderbreken en niet alleen een vergoeding krijgt voor niet-genoten vakantiedagen. Of je kunt je met een aanvulling verzekeren tegen terrorisme en natuurrampen.

Aantal reisdagen

Bij een doorlopende annuleringsverzekering moet je een maximum aantal reisdagen per jaar  kiezen. Dit is het maximale aantal aaneengesloten dagen dat je verzekerd kunt reizen. Het aantal dagen varieert tussen de 60 en 365 dagen. Hoe meer aaneengesloten reisdagen, hoe hoger je premie. Als je reis langer duurt dan het maximale aantal reisdagen, vervalt in principe je dekking. Tenzij je door overmacht langer moet blijven en zo snel mogelijk weer naar huis gaat. In dat geval ben je meestal wel gewoon verzekerd, maar neem altijd contact op met je verzekeraar om dit te checken.

Wel of niet verzekerd?

Ben je nu wel of niet verzekerd? Er zijn situaties waarbij je misschien denkt dat je verzekerd bent, terwijl dit niet het geval is. We hebben er een paar op een rij gezet.

Slecht weer of politieke onrust

Is het weer op je vakantiebestemming zeer slecht? Zijn er overstromingen of bosbranden? Bij veel verzekeraars is dit geen geldige reden om je vakantie te annuleren of je moet je aanvullend verzekeren. Als je door omstandigheden de accommodatie niet meer kunt gebruiken of bereiken, krijg je vaak wel een vergoeding.

Overlijden van een dierbare

Overlijdt een direct familielid of je partner onverwacht? Dan is dit voor verzekeraars meestal een geldige reden om je vakantie te annuleren of onderbreken. Het overlijden van niet-directe familieleden zoals tantes, ooms, nichten en neven is niet altijd een geldige reden. Ook het overlijden van een huisgenoot of een vriend valt vaak niet onder je dekking. Ook krijg je geen vergoeding als er sprake is van niet-plotseling overlijden. Check dus altijd goed de voorwaarden.

Scheiding

Is je relatie over en heb je geen zin meer om (met je ex) op vakantie te gaan? Het einde van een relatie wordt vaak niet gedekt met een annuleringsverzekering. Soms wordt het wel gedekt als er een officiële verbintenis is – je bent bijvoorbeeld getrouwd en gaat scheiden. Maar ook dan gelden er meestal wel allerlei voorwaarden om geld terug te krijgen voor je geannuleerde vakantie.

Ontslag of andere baan

Heb je een vast contract en word je ontslagen? Voor de verzekeraars is dit vaak een geldige reden om je vakantie te annuleren of te onderbreken. Heb je een tijdelijk contract, dan ben je niet altijd verzekerd.

Moet je je vakantie annuleren, omdat je een nieuwe baan hebt gevonden na een werkloze periode? Dit wordt meestal gedekt. Vaak gelden er wel voorwaarden voor het aantal uur dat je per week gaat werken en de duur van je nieuwe contract.

Voor wie is een annuleringsverzekering?

Voor iedereen die geld terug wil krijgen als een geboekte reis onverwacht niet kan doorgaan of onderbroken moet worden. Ga je met je partner of met een gezin op vakantie, dan kan je die op je polis meeverzekeren. 

Let op:

Ga je met een groep vrienden op vakantie? Dan is het handig om allemaal een eigen annuleringsverzekering af te sluiten. Er zijn wel groepsannuleringsverzekeringen, vaak voor groepen vanaf 7 personen, maar de dekking voor dit soort verzekeringen is beperkter. Als 1 persoon moet annuleren, is dit bijvoorbeeld vaak geen geldige reden voor de anderen om ook te annuleren. Dit soort verzekering kun je meestal ook niet online afsluiten.

Wanneer moet ik een  annuleringsverzekering afsluiten?

Een kortlopende annuleringsverzekering sluit je af voordat je op vakantie gaat. Dit doe je direct tijdens het boeken of een paar dagen later. Meestal moet je binnen zeven of veertien dagen na het boeken van de reis de verzekering afsluiten. Na deze periode is het bij veel verzekeraars niet meer mogelijk om een kortlopende verzekering voor deze vakantie af te sluiten.

Een doorlopende annuleringsverzekering kun je in principe afsluiten wanneer je wilt. Maar heb je al een reis geboekt en nog geen doorlopende annuleringsverzekering? Let op. Je moet de doorlopende verzekering meestal uiterlijk binnen 14 dagen na je boeking afsluiten. Als je te lang wacht met afsluiten, geldt de verzekering niet voor de reis die je al had geboekt vóór het afsluiten. De reizen die je boek ná het afsluiten van je doorlopende reisverzekering, zijn uiteraard wel verzekerd.

Is een annuleringsverzekering verplicht?

Nee, of je voor een annuleringsverzekering kiest, is een persoonlijke afweging.

Hoelang loopt een annuleringsverzekering?

Een doorlopende annuleringsverzekering heeft een looptijd van een jaar en wordt ieder jaar verlengd zolang je niet opzegt.

Een kortlopende annuleringsverzekering geldt voor één reis en eindigt automatisch op de laatste dag van je vakantie, weekendje weg of stedentrip.

Wat kost een annuleringsverzekering?

Lees ons artikel over de kosten van een annuleringsverzekering. De premie van een kortlopende annuleringsverzekering ligt tussen de 5% en 7% van de reissom (het bedrag dat je betaalt voor je vakantieverblijf en de reis naar de bestemming).

De premie van een doorlopende annuleringsverzekering varieert van € 2.50 en € 5 per maand, afhankelijk van de verzekeraar en van je dekking.
Denk bij dekking aan zaken als:

  • Het aantal reisdagen waarvoor je bent verzekerd
  • De reissom
  • De maximale vergoedingen

Hoe hoger maximale vergoedingen, je reissom en het aantal reisdagen, hoe meer premie je betaalt.

Veelgestelde vragen over annuleringsverzekeringen

Nee. Verzekeraars zien de uitbraak van het coronavirus niet meer als een plotselinge gebeurtenis die voor een negatief reisadvies zorgt.

Nee. Als je reist naar een land waar de kleurcode van het reisadvies oranje is, dan worden de kosten vaak niet vergoed. Het maakt niet uit of je wel of niet gevaccineerd bent.

Is een naast familielid ernstig ziek vanwege het coronavirus? Dan is dit meestal wel een geldige reden voor de annuleringsverzekering om je reis te annuleren of af te breken. Je krijgt dan de reissom of een deel daarvan terug. Denk bij direct familielid aan familieleden in de eerste of tweede graad: partner, ouders, kinderen, schoonzoon- of dochter, broers, zussen, kleinkinderen, schoonzussen en zwagers, stiefzussen en -broers.

Meestal alleen als je hiervoor een aanvullende verzekering hebt afgesloten. Over het algemeen dekken de standaard annuleringsverzekeringen geen zakelijke reizen.

Verzekeringen Verkenner
Logo