Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering

Wat kost een aansprakelijkheidsverzekering hero image

Een aansprakelijkheidsverzekering kost tussen de € 3,50 en € 9 per maand, afhankelijk van:

  • De verzekeraar
  • Of je meer verzekeringen hebt bij dezelfde verzekeraar
  • Je eventuele eigen risico
  • Het bedrag waarvoor je bent verzekerd 

[lwptoc]

Is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht?

Hoewel je niet verplicht bent om een aansprakelijkheids af te sluiten, is het wel aan te raden. De kosten kunnen flink oplopen als je schade van iemand anders moet vergoeden, zeker letselschade.

Waar is de premie van afhankelijk?

De verzekeraar waar je de aansprakelijkheidsverzekering afsluit, het bedrag waarvoor je bent verzekerd en je eigen risico.

Premie aansprakelijkheidsverzekering varieert per verzekeraar

Per verzekeraar kunnen aansprakelijkheidsverzekering behoorlijk verschillen. Dus een aantal verzekeraars vergelijken is geen overbodige luxe. Let hierbij niet alleen op de hoogte van de premie, maar ook op de maximale vergoedingen bij specifieke gebeurtenissen.

Profiteer van lagere premie met pakketkorting

Ook krijg je bij sommige verzekeraars korting op de premie als je meerdere verzekeringen bij hen afsluit. Pakketkorting noemen ze dit ook wel eens. Zo krijg je bij Interpolis 3% korting als je een aansprakelijkheidsverzekering combineert met een inboedelverzekering. Hema heeft een zogenaamde stapelkorting waarbij je korting kan oplopen van 2,5% tot 5% per maand.

Toch blijft het ook altijd handig om afzonderlijke verzekeraars te vergelijken. Soms ben je met losse verzekeringen bij verschillende verzekeraars toch goedkoper of beter uit.

Hoe hoger verzekerde bedrag hoe hoger de maandelijkse premie

Je kunt je verzekeren voor bedragen die variëren van 1 miljoen euro tot 5 miljoen euro. Het is slim om je minimaal voor een bedrag van 1,25 miljoen euro te verzekeren. Voor dit bedrag betaal je niet veel extra premie.

1,25 miljoen lijkt een enorm bedrag, maar is verre van overdreven. Bepaalde kosten na schade kunnen flink pijn doen aan je portemonnee. Denk aan kosten voor beschadigde kleding, meubilair of apparatuur, kosten van medische behandelingen, misgelopen inkomsten uit werk of smartengeld.

Met eigen risico minder premie

Het eigen risico is het deel van het schadebedrag dat je zelf moet betalen. Bij veel verzekeraars is de eigen risico voor aansprakelijkheidsverzekeringen standaard € 0. Ook kun je soms kiezen om vrijwillig eigen risico te betalen en het premiebedrag per maand te verlagen.

Een rekenvoorbeeld per gezinssamenstelling

De hoogte van je premie hangt af van wie er allemaal verzekerd is. Sluit je de aansprakelijkheidsverzekering alleen voor jezelf af of verzeker je ook een partner en kinderen mee? In het onderstaande overzicht van het Nibud zie je hoe de premies kunnen variëren bij verschillende gezinssamenstellingen.

gemiddelde premielaagste premiehoogste premie
Alleenstaand3,502,005,50
Alleenstaand met kinderen6,003,508,50
Paar zonder kinderen5,503,008,50
Paar met kinderen6,003,509,00

De premie is inclusief 21% assurantiebelasting, exclusief poliskosten
Berekeningen Nibud, 2020
Maximaal € 1.250.000 per gebeurtenis

Een rekenvoorbeeld per verzekerd bedrag

De hoogte van het verzekerde bedrag bepaalt de hoogte van je premie. We hebben een vergelijking voor je gemaakt op basis van twee verzekerde bedragen: € 1.250.000 en € 2.500.000.

Alleenstaand zonder kinderen
Verzekerd bedrag € 1.250.000

VerzekeraarMaandelijkse premieEigen risico
Lancyr€ 2,46€ 90
Klaverblad€ 2,82€ 90

Alleenstaand zonder kinderen
Verzekerd bedrag € 2.500.000

VerzekeraarMaandelijkse premieEigen risico
Lancyr€2,93€ 90
Verzekeruzelf.nl€ 3,09€ 0

Rekenvoorbeeld zonder eigen risico

Zodra je eigen risico hebt, betaal je vaak ook minder premie per maand. Dit zijn de goedkoopste aansprakelijkheidsverzekeringen zonder eigen risico.

Alleenstaand zonder kinderen
Verzekerd bedrag € 2.500.000
Geen eigen risico 

VerzekeraarMaandelijkse premieEigen risico
Verzekeruzelf.nl€ 3 ,09€ 0
ANWB€ 3,27€ 0

Rekenvoorbeeld met partner en kinderen

Heb je een partner en kinderen, dan kan het interessant zijn om hen mee te verzekeringen. Hieronder vind je de goedkoopste verzekeringen.

Met partner en kinderen
Verzekerd bedrag € 2.500.000
Geen eigen risico

VerzekeraarMaandelijkse premieEigen risico
ANWB€ 5,46€ 0
Verzekeruzelf.nl€ 5,73€ 0
Ohra€ 5,92€ 0

Rekenvoorbeeld maximale vergoedingen

Vergelijk niet alleen de premies, maar ook de maximale vergoedingen per verzekeraar voor schade tijdens vriendendiensten, oppassen en logeren en sport en spel.
We hebben hieronder een vergelijking gemaakt.

Met partner en kinderen
Verzekerd bedrag € 2.500.000
Geen eigen risico

VerzekeraarMaandelijkse premieEigen risicoOppassen en logerenVriendendienstSport en spel
ANWB€ 5,46€ 0€ 12.500€ 12.500€ 12.500
Verzekeruzelf.nl€ 5,73€ 0€ 0€ 25.000€ 0
Ohra€ 5,92€ 0€ 25.000€ 25.000€ 25.0000

Veelgestelde vragen over de kosten van een aansprakelijkheidsverzekering

Ga altijd in discussie als je het niet eens bent met de beslissing. Vraag je verzekeraar om precies uit te leggen waarom ze de schade niet willen vergoeden. Verzamel schriftelijk bewijs om aan te tonen dat de schade wel voldoet aan de voorwaarden. Kom je er echt niet uit? Neem dan contact op met het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

De dagwaarde is de waarde van spullen op het moment van schade. Iemand krijgt van een verzekeraar dus minder voor de spullen terug, dan dat er ooit voor is betaald. Een aansprakelijkheidsverzekering gaat altijd uit van de dagwaarde en niet van de nieuwwaarde. De verzekeraar berekent de dagwaarde van items met zogenaamde afschrijvingslijsten. Hierin staat met hoeveel procent de waarde van een item per jaar daalt. 

Nee, je huisdieren zijn standaard meeverzekerd voor de aansprakelijkheidsverzekering. Niet alleen honden en katten, maar denk ook aan vogels, paarden, schapen en koeien. Je moet de dieren dan wel voor je plezier houden. Als je een manege hebt of veehouderij, heb je een aparte verzekering nodig.

Nee, hiervoor moet je een WA-verzekering afsluiten. De aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt niet de schade die je met je auto veroorzaakt.

Verzekeringen Verkenner
Logo