Aansprakelijkheidsverzekeringen

Uitvaartverzekering hero image

Met een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) ben je verzekerd als jij per ongeluk schade veroorzaakt aan personen en spullen van anderen. De verzekeraar betaalt bijvoorbeeld een vergoeding om iets wat je per ongeluk hebt gebroken te laten repareren of om medische kosten te dekken.

Voor wieVoor iedereen die zichzelf wil verzekeren voor schade aangericht bij anderen
VerplichtNee
PremieTussen € 3,50 en € 9 per maand
Acceptatieplicht verzekeraarNee

Uitleg en informatie over aansprakelijkheidsverzekeringen

Veelgestelde vragen over aansprakelijkheidsverzekeringen

Een WA-verzekering sluit je verplicht af bij een auto- of motorverzekering, terwijl een aansprakelijkheidsverzekering niet verplicht is.  

Een WA-verzekering vergoedt uitsluitend de schade die je met je auto of een ander motorrijtuig aan anderen veroorzaakt. De WA-verzekering keert dus niet uit als je een biertje over de laptop van je buren laat vallen, want hiervoor is de aansprakelijkheidsverzekering.

Vraag de verzekeraar eerst om precies uit te leggen waarom je de schade niet vergoed krijgt.  Ben je het hier niet mee eens, verzamel dan schriftelijk bewijs om aan te tonen dat je wel voldoet aan alle voorwaarden en recht hebt op een vergoeding. Werkt de verzekeraar nog niet mee? Dien dan een klacht in bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

In principe wel, maar check altijd goed je voorwaarden. De vergoedingen voor schade in het buitenland kunnen anders zijn dan de vergoedingen voor schade in Nederland.

De dagwaarde geeft aan hoeveel spullen waard zijn op het moment van schade. Dat bedrag is dus minder dan er ooit voor is betaald. Een aansprakelijkheidsverzekering gaat altijd uit van de dagwaarde en niet van de nieuwwaarde. De verzekeraar berekent de dagwaarde van spullen met speciale afschrijvingslijsten. Hierin staat hoeveel procent de waarde van een item jaarlijks daalt.

Claim de schade bij je eigen opstalverzekering of inboedelverzekering. Die kan de schade vervolgens verhalen op de aansprakelijkheidsverzekeraar van de buren of bij de buren zelf.

Ja, huisdieren zijn standaard meeverzekerd. Niet alleen honden en katten zijn verzekerd, maar denk ook aan vogels, paarden, schapen en koeien. Let op: Dieren zijn alleen verzekerd als je deze uitsluitend voor je plezier houdt. Heb je bijvoorbeeld een manege of veehouderij, dan heb je een aparte verzekering nodig.

Nee, de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren dekt niet de schade die je met je auto veroorzaakt. Hiervoor moet je een WA-verzekering afsluiten.

Gerelateerde verzekeringen

Verzekeraars die aansprakelijkheidsverzekeringen aanbieden

Verzekeringen Verkenner
Logo